Volledig scherm
Aan tafel bij De Wieken. De bediening leeft volop mee. © Saskia Berdenis van Berlekom

Zo kookt de molen, de molen, de molen...

Dat van de koek, cake en kibbeling weten we nu wel. Bunschoten heeft meer smaken in de aanbieding. Korenmolen De Hoop bijvoorbeeld, met recht een smaakversterker.

Volledig scherm
© AD

Hij lijkt oud, maar schijn bedriegt. Amper zeven jaar geleden is De Hoop opgeleverd; een juweel in de skyline van het vissersdorp. Hij wordt deze donkere winteravond gevangen in maanlicht, prachtig. Een verrassende verwennerij bij aankomst, maar onze hoop is uiteraard vooral gevestigd op de brigade van de bijbehorende brasserie.

Die maakt een goede start met brood van eigen makelij. De Hoop is een korenmolen immers en dat brengt prachtige, verse hompen op tafel. De bijbehorende klassieke smeersels zijn amper nodig.

Visvangst
Zoals de bakker loyaal is aan de molenaar, zo kan de kok niet voorbijgaan aan de visvangst van zijn dorpsgenoten. Hoewel er nog amper Spakenburgse hengeltjes worden uitgegooid, draait de industrie hier op volle toeren. Dat zien we helaas amper terug op de menukaart, maar van de aangeboden zalm en bouillabaisse willen wij wel proeven. Die Marseillaanse vissoep heeft bij De Wieken meer weg van een romige kreeftensoep, zoals ook andere restaurants in ons land de klassieke receptuur vaak loslaten. Mediterrane vissoep was hier dan ook een betere naam geweest. We proeven overigens een beetje cognac. Onmogelijk, volgens de gezellige gastvrouw. Zit er géén drank in deze bouillabaisse?

Ze bevestigt om niet veel later terug te komen met een bekentenis. ,,U had gelijk, sorry.'' Het typeert een vreemde ontkenningsfase, maar gelukkig lieten onze papillen ons niet in de steek. Wat de zalm betreft: die blijkt ingelegd en is voorzien van wat mosterd-dillesaus. Hij komt in een keurige smaakbalans op tafel.

Stralende lach
De bediening is attent deze avond, op het Franse slippertje na. Met een stralende lach wordt enthousiast afgehaald en opgediend, en na een hartelijk 'eet smakelijk' openen we de tweede gang van vlees en vis.

De rundersteak komt uit Ierland en kreeg van de Wiekse chef een (erg) pittige pepersaus, gepofte aardappel en gegrilde courgette mee.

Aan de overzijde ligt een kabeljauwfilet van de grill op een bed van tagliatelle. Niet echt een spannende combinatie en bovendien is de pasta een beetje laf. Dat we in de winter meer behoefte hebben aan warme groenten dan koude sla, heeft de keuken goed begrepen. Met een flinke hoeveelheid gegrilde courgettes en apart geserveerde rosevalaardappeltjes komen we niets tekort.

Smullerij
Tijd voor het nagerecht in De Wieken. IJs, fruit, chocolade, kaas, crème brûlée; het is voor elk wat wils. En wie niet kiezen kan, krijgt onder de noemer Smullerij van elk een beetje. De gastvrouw belooft stralend een rondreis door de dessertkeuken. Een aangename reis is het.

Er valt deze avond niet veel te mopperen of te jubelen. De Wieken krijgt een dikke voldoende voor de aangename ambiance en prima keuken, maar het dragen van de lijfspreuk Passie voor Puur is nog geen signatuur.

Met een beetje meer eigenheid en aandacht voor vegetariërs (waarom staat er geen enkel gerecht op de kaart?) heeft citymarketing in Bunschoten straks geen cake en kibbeling meer nodig.

Code rood!

De pure keuken. De term wordt te pas en te onpas gebruikt, terwijl veel keukens hun pure producten misbruiken. Sytske Scholze (Mind your Food): Vis is misschien wel het bekendste 'slachtoffer'. Het is één van mijn favoriete eiwitbronnen. Het verhoogt de eetlust en stimuleert een goede vertering, maar dan moet je er niet te veel mee uithalen. Dus niet frituren of lang bakken. Lekkerbekjes zijn, hoe lekker ook, niet gezond. Daarbij is het niet de kabeljauw die uit de bocht vliegt, maar de bereiding. De vis gaat door een ongezond meelpapje om vervolgens te spartelen in de hete olie. Bij hoge verhitting van olie ontstaan toxische stoffen (oxidatie). Code rood, zeg maar. Bovendien leggen de omega 3-vetzuren uit de vis al snel het loodje. Weg gezondheidswinst! Verpak de vis liever in aluminiumfolie en stoom in 15 minuten gaar in de oven. Lekker puur!''