Volledig scherm
President Recep Tayyip Erdogan © AP

Zo machtig is de Turkse president Erdogan nu

De populaire Turkse politicus Recep Tayyip Erdogan is met een duidelijke meerderheid herkozen als president.  Eerder won hij in Turkije al (nipt) een referendum waardoor hij meer macht en meer bevoegdheden zou krijgen na de verkiezingen. Hoe machtig is Erdogan nu eigenlijk?

Door de overwinning krijgt Turkije in feite een presidentieel systeem. Het nieuwe systeem geeft Erdogan volgens critici vrijwel absolute macht. Door een recente grondwetswijziging na het referendum heeft hij veel meer macht dan voorheen. Met een premier hoeft hij geen rekening meer te houden, want dat ambt is afgeschaft. 

Erdogan kan zelfstandig allerlei besluiten nemen, hij kan zelf ministers en rechters aanstellen, het budget bepalen en het leger en de politie controleren. Erdogan was al enige tijd machtiger dan normaal door de noodtoestand die van kracht werd na een mislukte militaire staatsgreep in juli 2016. Ook na een eventueel einde van de noodtoestand zal Erdogan machtiger zijn dan hij ooit was. 

Sultan

Met de extra machtsmiddelen die Erdogan nu heeft verworven, en een nieuw mandaat op zak van de kiezers, kan hij bovendien tot 2023 heersen als een postmoderne sultan. En daarna nog eens een extra termijn tot 2028.

Zijn assertieve buitenlandse politiek en militaire tactiek van voorwaartse verdediging om terroristische organisaties actief op te zoeken en ook over de grens te bestrijden, zullen worden voortgezet. ,,Om meer Syrisch grondgebied te bevrijden en om het internationale prestige van Turkije te vergroten'', zo benadrukte hij. Steeds meer van de 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije zullen door de successen van de Turkse strijdkrachten naar huis kunnen terugkeren.

Invloedrijk

Erdogan noemde het uitgesloten dat het land onder zijn leiding op zijn schreden zal terugkeren wat betreft de Turkse stijl van democratie en economie. Volgens hem heeft de meerderheid van de Turken zondag gekozen voor groei, ontwikkeling en welvaart. En voor een Turkije dat gerenommeerd, eervol en invloedrijk is op alle gebieden in de wereld.

Hij stak zijn mega ambities niet onder stoelen of banken. ,,We stoppen niet voor we van Turkije – dat we hebben gered van coupplegers, politieke en economische huurmoordenaars, straatbendes en terroristen – een van de top tien economieën in de wereld hebben gemaakt.''

Bekijk hieronder ook de beelden van Erdogan zijn overwinning: