Volledig scherm

Zo snel is de brandweer in jouw regio ter plaatse

De brandweer in Nederland had in 2015 gemiddeld 7 minuten en 24 seconden nodig om bij een brand te komen. Brandweereenheden rukten vorig jaar gemiddeld na 2,8 minuten uit en waren daarna ongeveer 4 minuten onderweg. De snelheid van de brandweer verschilt echter sterk per veiligheidsregio, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Responstijd
De responstijd is de optelsom van de tijd die de brandweer nodig heeft om de melding van de centrale naar de eenheid door te zetten, de tijd tussen de alarmering en vertrek en de rijtijd tot de plaats van de brand.

De brandweer in de regio Rotterdam-Rijnmond was vorig jaar het snelst ter plaatse. In de regio rondom de Havenstad was de responstijd gemiddeld 6 minuten. 

In Drenthe, de langzaamste regio, lag dit cijfer op gemiddeld tien minuten. Brabant-Noord (waar de brandweer onder andere de gemeenten Den Bosch en Oss bediend) en Limburg-Noord (onder ander Venlo, Weert en Roermond) volgen op de lijst met een gemiddelde responstijd van 9,3 minuten. 

Verschillen
Landelijk gezien is de gemiddelde repsonstijd de afgelopen jaren gelijk gebleven. Ingezoomd op regionaal niveau zijn er echter wel verschillen zichtbaar. Had de brandweer in Brabant-Noord in 2014 nog een responstijd van 8,5 minuten, vorig jaar was liep dit op tot 9,3 minuten. In de Gooi- en Vechtstreek daalde de responstijd flink van 7,2 minuten in 2014 tot 6,1 minuten vorig jaar. 

LocalFocus heeft de gemiddelde (respons)tijden, uitgesplitst per veiligheidsregio van 2013 tot en met 2015 op een rij gezet.

Over de cijfers
Gemiddelde starttijd > De tijd tussen de aanname van een melding door de meldkamer en de aanname door de brandweercentralist in de meldkamer.

Gemiddelde alarmeringstijd > De tijd tussen de aanname door de brandweercentralist en de alarmering van een eenheid van de brandweer.

Gemiddelde uitruktijd > De tijd tussen de alarmering van een eenheid van de brandweer en de vertrektijd uit de kazerne.

Gemiddelde rijtijd > De tijd tussen de vertrektijd van de brandweereenheid uit de kazerne en de aankomst ter plaatse bij het incident.

Gemiddelde responstijd > De som van alarmeringstijd, uitruktijd en rijtijd.