Volledig scherm
FOTO ALEX J. DE HAAN

Zo ziet een gaap eruit

Dit is de gaap die onlangs geboren is in de Noord-Oostpolder. Het is een extreem zeldzame kruising tussen een schaap (moeder) en een geit (vader). Dit tot stomme verbazing van de eigenaar, Wietze van Wegen van vakantiepark Eigen Wijze in het plaatsje Bant.

'We hebben voor de gasten een dierenweide met een schaap, wat geiten en kippen. Zie ik donderdag ineens een lammetje liggen bij de ooi. Ik geloofde mijn ogen niet, want er loopt geen ram in de wei,' zegt Van Wegen in het AD.

Maar het bleek geen gewoon lammetje, maar een gaap. Het heeft de vacht en de hoorntjes van zijn vader en de kop en staart van zijn moeder. De moeder is een Texels schaap, de vader een Nubische bok.
'Het komt vaker voor dat een bok een ooi bevrucht, maar bijna altijd sterft de foetus in de baarmoeder. Hoogst zelden wordt zo'n vrucht voldragen en wordt het geboren,' zegt oud-dierenarts en familielid Paul van Wegen. 'Dit past in het rariteitenkabinet. Sinds 1973 werk ik met dieren, maar dit heb ik nog nooit gezien.'

Het jong is gezond en heeft een 'normale' levensverwachting. Het zal zich later niet kunnen voortplanten, omdat dieren die via dergelijke kruising worden geboren zelf onvruchtbaar zijn. Het gaapje heeft nog geen naam. Komend weekend mogen gasten van het vakantiepark suggesties doen.

Een andere zeldzame variant is de scheit. Dat is de nakomeling van een geitenvrouwtje (sik) en een mannetjesschaap (ram).