Zo ziet het vernieuwde Anne Frank Huis eruit

VIDEOHet Anne Frank Huis, dat de afgelopen twee jaar een vernieuwing heeft ondergaan, is vanochtend officieel geopend door koning Willem-Alexander. 

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander kreeg een reproductie van een ansichtkaart die in de kamer van Anne Frank hangt in het Achterhuis. © ANP

Bij de opening van het vernieuwde museum door Koning Willem- Alexander waren vanochtend enkele bekenden van het beroemde Joodse meisje, onder wie haar toenmalige beste vriendin Jacqueline van Maarsen, haar klasgenoot Albert Gomes de Mesquita en stiefzus Eva Schloss.

Na het officiële programma kreeg de koning een rondleiding door het Amsterdamse museum. Op de vraag of hij nog een keer langskomt met zijn dochters, antwoordde Willem-Alexander dat hij dat zeker zal doen en dat ze ook al vaker zijn geweest. 

Make-over

De make-over, die 11,5 miljoen euro heeft gekost, was nodig omdat jonge bezoekers het verhaal van de jodenvervolging en de vernietigingskampen niet meer goed kennen. ,,Zelfs hun grootouders zijn van na de oorlog’’, zegt algemeen directeur Ronald Leopold.

Aan het Achterhuis, waar de jonge joodse Anne aan haar beroemd geworden dagboek begon, is weinig veranderd, legt Leopold uit. Maar de opzet van het museum is wel veranderd.

De looproute is chronologisch gemaakt, er wordt meer uitgelegd en - waar het museum aanvankelijk huiverig voor was - er is een audiotour ingevoerd. ,,Daarmee geven we een toelichting zonder de leegte aan te tasten”, zegt Leopold.

Volledig scherm
De dagboekzaal.

Hij doelt op het ontbreken van meubels in het pand. Die waren geroofd na het wegvoeren van de onderduikers. Na zijn terugkeer in Nederland was het de wens van vader Otto Frank dat de kamers leeg zouden blijven. ,,De leegte geeft aan dat Anne er niet meer is. Maar ook dat Amsterdam een leegte in zich draagt; de stad heeft 70.000 van zijn inwoners verloren.”

Ook de dagboekzaal is vernieuwd en herbergt een onzichtbare hoeveelheid techniek ter bescherming van Anne’s manuscript. Het ligt tentoongesteld in een dubbelwandige vitrine, in een geklimatiseerde en trillingsvrij gemaakte ruimte.

Tijdens de verbouwing bleef het museum open en werden bezoekers soms tijdelijk om ruimtes heen geleid waar werd gewerkt. ,,Het was lastig om open te blijven, zowel voor publiek als medewerkers, maar we zijn trots en opgelucht dat het is gelukt”, aldus zakelijk directeur Garance Reus-Deelder.

Lange rijen

De beruchte lange rijen voor het Anne Frank Huis horen ook tot het verleden, dankzij een systeem van kaartjes met een tijdslot die alleen online kunnen worden gekocht. Per kwartier kunnen zo tachtig à negentig bezoekers naar binnen.

Het museum trekt ruim 1,2 miljoen bezoekers per jaar. De nieuwe verplichte garderobe in de entreehal zorgt dat ze niet meer met hun tassen en natte jassen door de smalle gangen en trappen van het museum kunnen.

Lees verder: Anne Frank Huis vernieuwd: verse verhalen uit het Achterhuis

Volledig scherm
De Koning kreeg een rondleiding door het museum. © ANP
Volledig scherm
De boekenkast waarachter de familie Frank zich schuil hield.
Volledig scherm
De trappen
Volledig scherm
Een deel van de tentoonstelling