Zoektocht naar vermiste vissers uit Urk voorlopig gestaakt

UpdateOp de Noordzee is sinds vanmorgen een grote zoekactie gaande naar de vermiste viskotter ‘Lummetje’ uit Urk en haar twee bemanningsleden. De kotter is inmiddels door een sonar van de marine gelokaliseerd op de zeebodem. De opvarenden, Urkers Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27), worden nog vermist. De zoektocht naar de vissers in aan het einde van de middag gestaakt.  

Volledig scherm
Urker vissersmonument aan de rand van het IJsselmeer. Uit het dorp wordt garnalenkotter UK-165 Lummetje vermist. © ANP

Ook morgen is de kans klein dat duikers het water in kunnen omdat dan ook slecht weer wordt voorspeld. ,,We gaan ervan uit dat dit zaterdag pas kan”, aldus een woordvoerder van De Kustwacht. De Kustwacht blijft met meerdere schepen naar de vissers zoeken, tot het donker wordt. 

Bij de kustwacht in Den Helder kwam vanmorgen rond 06.15 uur een noodmelding binnen. Het ging om een noodbaken van de viskotter UK165 ‘Lummetje’. Dit signaal wordt geactiveerd als het baken in aanraking komt met water, bijvoorbeeld als een schip zinkt. 

Ter plaatse hebben reddingswerkers een vlot aangetroffen en lichtjes van reddingsvesten, maar van de vissersboot zelf ontbreekt nog elk spoor. Op het reddingsvlot zijn geen opvarenden aangetroffen. De kotter Lummetje staat ingeschreven in de gemeente Urk, maar bij het bedrijf was niemand bereikbaar voor commentaar. De kotter is eigendom van zeevisserij Foppen uit Urk. De UK 165 viste voor de kust van Texel en de noordkop van Noord-Holland en is een garnalenkotter. Deze kotters blijven doorgaans redelijk dichtbij de kust. Het is normaal dat er twee à drie man aan boord zijn. Op het moment van varen waren vannacht twee mannen aanwezig. De schipper/eigenaar van 41 jaar en een vaste opvarende van 27 jaar.

In Urk is onder de inwoners grote vrees voor het leven van de twee opvarenden. ,,Iedereen is in shock”, vertelt een inwoonster.  De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar het vergaan van visserskotter. 

Reddingsboten

Meerdere reddingsboten en helikopters van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij zijn aanwezig. De Zr. Ms. Makkum van de Marine, een mijnenjager, heeft sonarapparatuur en duikers aan boord. Met de sonar kunnen ze de bodem afspeuren. Op deze manier werd de kotter enkele uren na de vermissing gelokaliseerd. Diverse collega-vissers zijn naar het gebied gevaren om te helpen met zoeken en ook op het strand van Texel wordt gezocht. 

Op de Noordzee is het op dit moment zeer onstuimig, wat de zoekactie niet vergemakkelijkt. De Kustwacht hoopt dat het weer in de loop van de dag verbetert, zodat de duikers het water in kunnen. Ook vannacht viel er veel regen, was het bewolkt en stond er een flinke wind met windkracht 6 of 7 en waren er golfhoogtes tot twee meter. Over de precieze oorzaak van het zinken van het schip is nog niks bekend.

Twijfel bij andere schepen

Volledig scherm
© ANP Graphics

De schepen die samen met de vermiste Urker garnalenkotter UK165 aan het vissen waren, twijfelden om vannacht terug te keren vanwege het slechte weer. Dat zegt schipper Johan Daalder van de Texel34 tegen De Stentor. Op dit moment zoekt hij naar de vermiste kotter. ,,We hebben alleen nog wat reddingsboeien gevonden.”

,,Het was vannacht geen mooi weer”, vertelt Daalder. ,,Er was sprake van behoorlijke golven en een hoop stroming. We twijfelden om terug te keren naar de kust. Het was kantje boord.”

Daalder weet niet wat er is gebeurd. ,,We stonden te trillen op onze benen toen het noodsignaal uitging. We denken dat het schip is vastgelopen.”

Verdronken

Sinds de onthulling van het Vissersmonument in 1968, ter nagedachtenis aan vissers die zijn verdronken, zijn vijf Urker kotters gezonken. De laatste was de Z85 ‘Morgenster’ in 2015.

Volledig scherm
Een kotter verkeert in grote nood op de Noordzee. Foto ter illustratie. © archief