Volledig scherm
Archieffoto van de Baltic Ace. Het schip is gezonken na een aanvaring met een ander schip op de Noordzee, ongeveer 100 kilometer uit de kust ter hoogte van Rotterdam. © ANP

Zoektocht naar vermisten op gezonken schip gestaakt

UpdateDe zoektocht naar de zeven vermiste bemanningsleden van het gezonken vrachtschip Baltic Ace is vannacht rond twee uur gestaakt. Dat meldde de Kustwacht. Van de 24 opvarenden zijn vier doden geborgen en 13 bemanningsleden gered. Donderdagochtend wordt er bij daglicht besloten of de zoektocht wordt hervat.

Mede door het slechte weer en de ruwe zee in het gebied (zo'n 75 kilometer uit de kust ter hoogte van Goeree-Overflakkee) was de zoektocht naar de drenkelingen erg lastig. Rond 2 uur werd besloten de zoektocht voor de nacht te staken.

Volgens Verburg is de kans gering dat de zeven nog vermiste opvarenden nog in leven zijn. 'Die mensen zijn niet in een overlevingspak in het water terechtgekomen'.

De reddingswerkers moesten metershoge golven trotseren bij de zoektocht naar de bemanning. De golven waren wel 3,5 meter hoog. Dat is hoger dan normaal, aldus Rijkswaterstaat. Er stond bovendien windkracht 7. De temperatuur van het zeewater is 10 graden, gemiddeld voor deze tijd van het jaar.

Vermisten
Op de Baltic Ace waren 24 bemanningsleden. Eerder werd er gedacht dat er nog een 25de bemanningslid moest zijn, maar dit bleek onjuist.
Volgens de politiewoordvoerder zijn vier geredde personen overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum. Zeven opvarenden zouden naar ziekenhuizen in België zijn gebracht. Drie mensen zouden op een ander schip of een reddingsschip terecht zijn gekomen.

De aanvaring had plaats rond 19.40 uur op zo'n 75 kilometer uit de kust van Zeeland. Het vrachtschip zonk, het containerschip liep nauwelijks schade op. Het vrachtschip vervoerde auto's en is 148 meter lang.

Vlotten
Dertien opvarenden zijn uit het water of van vlotten gehaald door helikopters van onder meer de kustwacht, meldt de KNRM. Vier drenkelingen zijn per helikopter naar een ziekenhuis in Rotterdam overgebracht, zeven mensen zijn met een Belgische reddingshelikopter naar Koksijde gevlogen, de twee andere bemanningsleden zijn op schepen in de buurt van het ongeluk opgevangen. Volgens de KNRM zijn de dertien niet in levensgevaar.

Reddingsoperatie
Naast drie reddingschepen van de KNRM waren twee marineschepen, een vliegtuig van de kustwacht, vijf helikopters en enkele schepen die in de buurt van het ongeluk waren urenlang aan het zoeken naar overlevenden.

Volgens een woordvoerder van de KNRM kan iemand met een overlevingspak uren in het water liggen en overleven. Zonder zo'n overlevingspak is drie uur in het water van de Noordzee lang.

Over het hoofd gezien
Het gezonken vrachtschip voer onder de vlag van de Bahama's en heet Baltic Ace. Het was van Zeebrugge, in België, op weg naar Finland. Het containerschip voer van Schotland naar Antwerpen. Volgens de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij lijkt het er niet op dat het weer de oorzaak van de aanvaring was. De twee schepen hebben elkaar waarschijnlijk over het hoofd gezien.

Volledig scherm
Aanvaring tussen twee vrachtschepen op Noordzee, 30nm uit de kust van Zeeland. Bijbehorend Navtex-bericht. © Scannernet.nl