Volledig scherm
. © Thinkstock/AD Beeldbewerking

Zoektocht van donorkinderen naar familie via dna neemt vlucht

De zoektocht van donorkinderen naar halfbroers en – zussen via Amerikaanse dna-databanken neemt een grote vlucht. Ruim 200 van hen hebben inmiddels via een zelftest hun wangslijm opgestuurd. Dit leidde tot tientallen matches. 

Naar schatting 40.000 kinderen zijn voor 2004 in klinieken verwekt door anonieme spermadonoren. De meeste gegevens zijn vernietigd, waardoor donorkinderen via dna-databanken op zoek gaan naar hun donor, broers of zussen.

Veel donorkinderen hebben elkaar nu gevonden via de databank van Family Tree DNA, meldt Stichting Donor Detectives NL/BE. Ze sturen via een thuiskit wangslijm op naar de Verenigde Staten. Het dna wordt opgeslagen in een databank, waar miljoenen andere mensen vrijwillig dna-gegevens hebben afgegeven om te zoeken naar onbekende familieleden.

Nieuwe matches

,,Om de haverklap zijn er onder donorkinderen nieuwe matches’’, vertelt Ester de Lau van Stichting Donor Detectives. ,,Er zijn ook donoren die met ons contact opnemen en zich aanbieden voor een dna-test. Ze zien wat het met de donorkinderen doet en vinden dat die het recht hebben om te weten van wie ze afstammen.’’

De donorkinderen zijn kritisch over Fiom, centrum voor afstammingsvragen. Veel broers en zussen die elkaar via de zelftesten hebben gevonden, staan namelijk al jaren in de dna-databank van Fiom, zonder dat ze aan elkaar gelinkt zijn.

Betrouwbaar

De Amerikaanse thuistesten zijn sneller, flink goedkoper en volgens hen minstens zo betrouwbaar. ,,We twijfelen niet aan de goede bedoelingen van Fiom, maar dat betekent niet dat ze het beste werk leveren’’, zegt voorzitter Ties van der Meer van Stichting Donorkind. ,,Het is echt problematisch dat dna-testen die Fiom laat uitvoeren zo lang op zich laten wachten. Ze missen nu te veel.’’

Fiom hanteert een andere techniek dan de Amerikaanse databanken. ,,Ik begrijp de onvrede’’, zegt directeur Ellen Giepmans. ,,De databank is primair gericht op verwantschap tussen donor en donorkinderen. Met onze techniek komen matches met broers en zussen niet altijd sterk naar voren.’’

Fiom wil met het ministerie van VWS praten over een mogelijke samenwerking met de Amerikaanse databanken. Giepmans: ,,De vraag is hoe actief we daarin mogen zijn, met het oog op de privacy.’’

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.