Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong. © Shody Careman

Zoeven we straks allemaal elektrisch naar Rome?

ColumnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Quote

Daar sta je dan, met je compost­hoop in je tuin en je katoenen boodschap­pen­tas. Helpt geen zak

De tweet was in de progressieve Twitterbubbel een groot succes: ene Maarten was in zijn elektrische auto naar de camping in Italië gereden. '1400 kilometer, geen druppel brandstof. 3x snelladen in Duitsland, ‘s nachts bij het hotel in Zwitserland, en nog 2x in Italië. Totale stroomkosten: €6,55 voor 4 personen. Groen en heel goedkoop dus!'

Op maandagochtend stond de Twitterteller op 840 likes en bijna 200 retweets. Allemaal mensen die blij zijn dat Maarten heeft uitgeprobeerd of het gemakkelijk kan: elektrisch op vakantie. Ja, woon-werkverkeer met zo’n bolide zal prima te doen zijn, wanneer je een laadpaal op je oprit hebt staan. Maar waar vind je zo’n laadpaal op het Italiaanse platteland? Blijkbaar is dat helemaal niet zo ingewikkeld.

Het kan zomaar zijn dat Maarten veel Nederlanders uit hun vakantiespagaat weet te halen. Want vakantie is leuk, maar de enigszins groene Nederlander stapt niet meer zo zorgeloos in het vliegtuig. Je kunt nog zo verantwoord met de wereld omspringen, je afval scheiden en zonnepanelen op het dak monteren: één vliegreisje maakt al jouw groene inspanningen ongedaan. Welke online calculator je ook invult, om te kijken hoe verantwoord je met de aarde omspringt: vul die ene citytrip naar Barcelona in, en de meter slaat meteen rood uit.

Daar sta je dan, met je composthoop in je tuin en je katoenen boodschappentas. Helpt geen zak.

Ik werd er moedeloos van. Ik doe echt mijn best om mijn ecologische voetafdruk klein te houden, en vier dit jaar vakantie in Dwingeloo. Maar ik wil ook zo graag naar Rome.

Ik ben zo benieuwd hoe we hier over een paar jaar over spreken. Zullen we dan vertederend spreken over hoe moeilijk we dit allemaal vonden? Zijn we dan aan het idee gewend dat vliegen geen basisbehoefte is, maar een vervuilende hobby? Hebben we dan allemaal een laadpaal in de voortuin? Zoeven we dan allemaal elektrisch naar Rome?

Ik hoop het zo. Dat groen doen dan geen opgave meer is, maar een vanzelfsprekendheid. Met een klein dankjewel voor Maarten, die liet zien dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.