Volledig scherm
- Rubberbootjes in de grachten van Utrecht tijdens de Rubberboot Missie 2013 op 9 augustus. De Utrechtse binnenstad werd wederom het toneel van een grote stoet van opblaasboten. © ANP

Zomer 2013 een van de warmste sinds 1903

Het voorjaar was koud en juni was ook nog niet zomers te noemen, maar de zomer van 2013 gaat de boeken in als droog, zonnig en warm. Enkele dagen voor het einde van de meteorologische zomer betitelt Weeronline het weer tijdens de vakantie als 'zomerweer bij uitstek'.

Met een gemiddelde temperatuur van 17,5 graden, een halve graad meer dan normaal, komt de zomer in de top 20 van warmste zomers sinds 1903. Bovendien was de zon vaker te zien dan normaal: 630 uur, terwijl de zon in een gemiddelde zomer 45 uur minder schijnt. Er viel slechts 160 millimeter regen, waar normaliter 209 millimeter wordt gemeten.

Koude juni
Juni was ronduit koud, met zelfs aan het eind van de maand nog vorst aan de grond. Juli maakte dat echter ruimschoots goed, met een hittegolf, drie tropische dagen met temperaturen boven de 30 graden en vijftien zomerse dagen met meer dan 25 graden.

Daarmee kwam de gemiddelde temperatuur in juli op 19,2 graden (normaal 17,9), goed voor een top 10-notering. De zon scheen die maand 255 uur, waar die normaal 'slechts' 212 uur te zien is.

De eerste week van augustus was ook nog zomers, maar daarna trad het gewone Hollandse zomerweer weer in, met zon maar ook af en toe een bui.

Extremen
De zomer van 2013 telde ook een paar extremen. Op 5 augustus trokken een paar supercell onweersbuien over Nederland, die grote schade aanrichtten. Een 7-jarig meisje kwam in Lippenhuizen om het leven toen een boom omviel op de caravan waarin ze lag te slapen.

Zware onweersbuien op 27 juli zorgden in één ochtend op sommige plaatsen in het zuiden van het land voor 30 tot 50 millimeter neerslag, meer dan normaal in een halve maand valt. Het noordoosten werd afgelopen maanden getroffen door zware buien, waardoor wateroverlast ontstond en het dak van de Albert Heijn in Winschoten instortte. Er werd 74,8 millimeter neerslag gemeten, meer dan er gemiddeld per maand valt.