Volledig scherm
© ANP Kippa

Zomercarnaval voor eerst in 31 jaar bestaan afgelast

De straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam is afgelast vanwege de verwachte stormachtige wind. Dat heeft de organisatie zaterdag laten weten. Het besluit is genomen in overleg met de gemeente en de hulpdiensten. Het is in het 31-jarig bestaan van het Zomercarnaval de eerste keer dat het wordt afgeblazen.

Bezoekers die van plan waren naar het Zomercarnaval te komen, wordt afgeraden naar Rotterdam te reizen. ,,De beslissing om het evenement niet door te laten gaan is niet makkelijk geweest. We hebben alle mogelijke alternatieven onderzocht, maar de verwachte weersomstandigheden zijn simpelweg te risicovol om het evenement te laten plaatsvinden", aldus festivaldirecteur Guus Dutrieux.

Volgens een woordvoerder is het onmogelijk om de straatparade te verplaatsen naar een andere dag. ,,Daar is de organisatie te groot voor". Hij kan nog niet zeggen hoe groot de financiële strop is en of het afgelasten van het Zomercarnaval is gedekt door de verzekering.

De straatparade, een feestelijke parade van praalwagens en bont uitgedoste dansers en danseressen, zou om 13.00 uur beginnen bij treinstation Blaak en eindigen aan het eind van de Coolsingel.

Geen caravans de weg op
Precies op de dag dat de 'caravanvakanties' echt beginnen, krijgt Nederland een zware zomerstorm over zich heen. Het advies van de De Verkeers Informatie Dienst (VID): ga niet met een caravan de weg op. De ANWB adviseerde vakantiegangers zo vroeg mogelijk te vertrekken.

Het KNMI en Weerplaza hebben code oranje uitgegeven voor de westkust. Het wordt bijzonder onstuimig vandaag langs de Nederlandse kust. Een klein lagedrukgebied zorgt niet alleen voor talrijke buien met soms ook onweer en hagel, maar in de loop van de ochtend ook voor een forse toename van de wind. Langs de westkust neemt de wind vanaf 9 uur toe en rond 10 uur verwacht Weerplaza dat in Zeeland sprake zal zijn van stormachtige omstandigheden, 8 Bft, met zware tot zeer zware windstoten, mogelijk tot boven de 100 km/uur.

In de uren daarna neemt de wind langs de westkust verder toe en haalt dan ook stormkracht, 9 Bft. We gaan daardoor vandaag zeer waarschijnlijk de 9e julistorm sinds 1906 beleven. De stormwind kan voor schade zorgen en het verkeer op de weg, het spoor en in de lucht flink hinderen.

Weerplaza raadt watersporters dan ook aan om niet het water op te gaan. Verder adviseert het weerbedrijf vakantiegangers om hun omgeving te controleren op situaties die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn, indien er zeer zware windstoten optreden. Grote takken van bomen zouden kunnen afbreken en vanwege de droogte is ook niet ondenkbaar dat hele bomen omgaan. De zwaarste windstoten treden op in een smalle strook langs de kust, ongeveer 30 km breed. ,,Wie in Zeeland of Zuid-Holland woont en toch met caravan weg wil vandaag, kan beter echt vroeg vertrekken,'' zegt Michiel Severin van Weerplaza.

De KLM heeft uit voorzorg dertig vluchten geschrapt voor vandaag. Op de A59 stelt Rijkswaterstaat wegwerkzaamheden uit.

Diverse evenementen afgelast
Niet alleen Zomercarnal valt in het water. De organisatie van Wonderfeel, een nieuw klassiekemuziekfestival in de open lucht op het bosterrein van Natuurmonumenten in 's Graveland, heeft besloten het programma van zaterdag te schrappen. Het programma van zondag gaat wel door, staat te lezen op de website van Wonderfeel.

Ook het skûtsjesilen in Stavoren is afgelast vanwege de harde wind, die met zware tot zeer zware windstoten gepaard kan gaan. De zeilwedstrijd wordt dinsdag ingehaald.

De Parade in Utrecht laat weten dat het theaterfestival vooralsnog gewoon doorgaat, al worden de weersomstandigheden van uur tot uur bekeken. Maar de tenten zijn stevig en stormbestendig en staan bovendien tussen bebouwing die veel wind zal tegenhouden, aldus een woordvoerster.

Volledig scherm
Zaterdagochtend © Weerplaza
Volledig scherm
Zaterdagmiddag © Weerplaza
  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.