Volledig scherm
Een Oranjefan op het Lange Voorhout tijdens Prinsjesdag © anp

Zomerse Prinsjesdag: orkaan Helene brengt de warmte terug in Nederland

32 graden zoals in 1947 wordt het niet, maar Prinsjesdag 2018 wordt met een zwak windje en veel zon wel een heel fraaie. Met dank aan orkaan Helene, die dit weekend koers zet naar Ierland, spoelt de komende dagen de zomer weer over Nederland. De temperatuur gaat richting de 24 en met mogelijk een uitschieter boven de 30 graden. De warmte vertrekt naar verwachting pas vrijdag.

De nog niet helemaal uitgeraasde Helene houdt vannacht en morgenochtend nog huis op Westelijke Azoren, met storm, regen en fikse golven, maar gaat dan richting Ierland en Schotland. Daar kan men vanaf maandagavond rekenen op zware tot zeer zware windstoten, meldt weervorser Michiel Severin van Weerplaza.

Een orkaan blijft de Ieren bespaard, maar windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur staan wel op het programma. In de loop van dinsdag blaast Helene via Engeland en Schotland de aftocht. Van de najaarsstorm die Helene brengt, en de daarmee gepaard gaande regen, merken wij hier niets.

Warme lucht uit Spanje

Volledig scherm
Ierland en Schotland krijgen dinsdag zware tot zeer zware windstoten voor de kiezen © Weerplaza

Een sterke zuidelijke stroming, langs de oostzijde van de voormalige orkaan, voert juist warme lucht aan vanuit Spanje en Frankrijk. En dat gaan we wel merken. Wie nog geen afscheid van de zomer kan nemen, krijgt maandag al een voorproefje. Op het noordwesten en noorden na, dat gehuld is in wolken, wordt het in ons land tussen de 23 en 25 graden.

Op Prinsjesdag is het overal zomer, volgens Weerplaza. Met 24 graden op Texel en tussen de 30 en31 graden in het oosten en zuidoosten wordt het zelfs ongekend warm. Sinds de invoering van de viering op de derde dinsdag in september in 1887 werd het slechts één keer warmer. Dat was in 1947 toen het kwik de 32 aantikte.

Dat halen we deze dinsdag niet, maar er is wel kans dat het de warmste 18 september ooit wordt. De afgelopen 100 werd het één keer 30 graden, maar dan ook maar net. Maastricht noteerde zelfs op 19 en 20 september ooit 30 graden, maar volgens de grote weerboeken was het daarna afgelopen. Eens zien of we dat record ook kunnen breken komende week.