Volledig scherm
Zomeruur: 2 uur 's nachts wordt zaterdagnacht 3 uur 's nachts. © Thinkstock

Zomertijd is ingegaan

UpdateVannacht is de zomertijd weer ingegaan. Om 02.00 uur is de klok een uur vooruit gezet. We verliezen dus een uurtje slaap. In de ochtend wordt het nu weer wat later licht, terwijl het 's avonds langer licht blijft.

In het laatste weekend van oktober eindigt de zomertijd en gaat de wintertijd in. Dat gebeurt in Europa in de nacht van 27 op 28 oktober. Wereldwijd verzetten ongeveer zeventig landen twee keer per jaar de klok. Dat gebeurt overigens niet altijd in hetzelfde weekeinde.

In Europa wordt de omschakeling geregeld via een Europese richtlijn. Die zorgt ervoor dat alle lidstaten in het laatste weekeinde van maart de klok een uur vooruit zetten en het laatste weekend van oktober weer een uur terug. 

In februari nog vroeg het Europees Parlement de Europese Commissie een grondig onderzoek uit te voeren naar die richtlijn. Sommige leden van het Europees Parlement vinden de overschakeling naar zomertijd overbodig. Toch blijft die voorlopig bestaan.

Bioritme

,,De verandering van tijd is niet goed voor het lichaam", zegt Roland Pec, slaapexpert bij het Europees Centrum voor Medische Psychologie PsyPuriel in Brussel. ,,Mensen kunnen daardoor last krijgen van hun bioritme. De één maakt de overgang gemakkelijker dan de ander. Vooral ouderen hebben er last van. Om je gemakkelijker aan te passen, is het aan te raden om geleidelijk aan een beetje vroeger te gaan slapen, én de ochtend nadien een beetje vroeger op te staan. Zo kan je lichaam wennen aan het feit dat er ’s ochtends meer daglicht is.''

William Willet

De Engelse aannemer William Willet kwam in 1907 op het idee van zomertijd om energie te besparen, omdat de verlichting in de zomer een uur later aangestoken kan worden. Maar het duurde nog tot de Eerste Wereldoorlog voor het plan aansloeg. De Duitsers gebruikten het als eersten. Andere landen volgden snel. 

In 1946 werd de zomertijd afgeschaft en vanwege de oliecrisis in 1977 opnieuw ingevoerd. Het verzetten van de klok dient om beter te profiteren van natuurlijk daglicht. Als de zomertijd net is ingegaan, is het ’s ochtends wat langer donker, maar ’s avonds blijft het langer licht.

Leuk detail: Willet is de betovergrootvader van Coldplay-zanger Chris Martin.