Zomervakantie mogelijk korter om onderwijsachterstanden weg te werken

videoAls leerlingen ook na de meivakantie niet naar school kunnen door de coronacrisis, moeten er voor kinderen die thuis niet kunnen leren zomerscholen worden opgezet. Ook moet mogelijk voor alle leerlingen een deel van de zomervakantie eraan geloven.

Dat stelt de Onderwijsraad vandaag in een advies aan het kabinet. Als de scholen niet volgende maand weer open kunnen, zouden voor volgend schooljaar verlengde schooldagen overwogen kunnen worden, bijvoorbeeld van 08.00 tot 16.00 uur of van 09.00 tot 17.00 uur, zodat leraren meer tijd hebben om leerlingen bij te spijkeren.

Ook zou de zomervakantie naar voren kunnen worden gehaald of worden ingekort. ,,We vragen de minister om dat te overwegen en daarbij te kijken naar de belangen van kinderen, ouders en leraren”, zegt voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsraad, een belangrijk adviesorgaan van de regering.

Haalbaar

Dat ouders nog hopen op een zomervakantie en docenten nu al klagen over grotere werkdruk tijdens het afstandsonderwijs, zijn ‘precies de overwegingen die meespelen’. ,,Het moet allemaal wel haalbaar zijn.”

Quote

Volgens het Nederlands Jeugdinsti­tuut wordt drie op de honderd kinderen verwaar­loosd of mishandeld

Edith Hooge, voorzitter van de Onderwijsraad

Het ‘urgentste probleem’ zijn de kwetsbare leerlingen, kinderen voor wie het thuis niet veilig is en waar ondersteuning, een werkplek of laptop ontbreekt. De Onderwijsraad wil dat ook zij recht krijgen op opvang op school, net als de kinderen van ouders met cruciale beroepen. ,,Volgens het Nederlands Jeugdinstituut wordt drie op de honderd kinderen verwaarloosd of mishandeld. Voor een school met 250 leerlingen gaat het dus om zes of zeven leerlingen”, aldus Hooge. ,,Voor hen telt elke dag.”