Volledig scherm
David (86) en Willemke (84) gruwelden van de gang naar een verzorgingshuis. © Privéfoto

Zonen geraakt door reacties op zelfgekozen dood ouders

Dat hun verhaal over het uit het leven stappen van 'Heit en Mem' wel iets zou losmaken in Nederland, daar hielden de vier zonen van David (86) en Willemke (84) Postma uit Friesland wel rekening mee, maar ze hadden niet verwacht dat het een 'tsunami' aan reacties zou opleveren. 'Mooi om te zien. Het geeft een goed gevoel,' verwoordt zoon Ids (52).

 
Mem en Heit waren vrij nuchter en redeneerden net als wij: iets wat vandaag nieuws is, is dat morgen niet meer.
Ids Postma, een van de vier zonen van de samen uit het leven gestapte David (86) en Willemke (84)

Hij kwam gisteravond bijeen met zijn broers Rypke (59), Gerrit (57) en Albert (49) om de onverwacht vele reacties en aanvragen voor interviews te bespreken. Het viertal besloot er niet op terug te komen en de zaak te laten rusten.

Niet uitventen
'Wij willen het verhaal van onze ouders niet uitventen. We hebben geprobeerd zo open mogelijk te zijn over hoe je zoiets beleeft en zijn daar volgens mij aardig in geslaagd. Alles is verteld. Heit en Mem zijn zaterdag gecremeerd. Het is nu klaar,' zegt Ids.

Zijn broers en hij wisten dat de zelfgekozen dood een onderwerp is dat leeft in Nederland. 'Maar dat het zo hot zou zijn daar staan we toch wel van te kijken,' zegt Ids. Hij zag met verbazing hoe het verhaal over zijn ouders - die uit het leven stapten omdat ze gruwden van de gang naar een verzorgingshuis - van een artikel in de Leeuwarder Courant en in het AD uitgroeide tot landelijk nieuws.

Respect
'Mijn dochter volgde de reacties op Facebook en kon ook nauwelijks bevatten wat er gebeurde,' zegt haar vader terugblikkend. De overgrote meerderheid van de reacties zijn volgens hem positief. Het AD stelt hetzelfde vast. In bijna alle reacties op de site en op Facebook spraken lezers hun respect uit voor de keuze van David en Willemke Postma.  

'Zo mooi lief!!, ware liefde. Respect!!!!!!!,' reageert ene Benschopje. 'Mooi hoor als het zo kan. Er is die hele familie een hoop ellende bespaard gebleven,' laat Brendaophetnet weten. 'Geweldig dit verhaal. Wat een wijze ouders. Afscheid nemen is liefde en dit is zo vredig en mooi gebeurd. Geweldig wat een geweldige ouders en super hoe pa alles heeft geregeld!,' vindt Jeannet55. 

DJDick zegt 'het precies zo te doen' als hij zou mogen kiezen. 'Dit was een zeer doordachte manier om toch ook na de dood samen te kunnen blijven.'

David en Willemke Postma stapten uit het leven met steun van stichting De Einder. Die adviseerde hen hoe te handelen. Eind januari nam het bejaarde stel de medicijnen in waardoor ze zouden overlijden. Daarvoor hadden ze nog gedanst. Met de armen over elkaars schouders geslagen, namen ze afscheid, zwaaiend naar hun toekijkende zonen.  

Tevreden
Die laatsten kijken tevreden terug op het bijzondere moment. 'De arts van de huisartsenpost stelde een niet-natuurlijke dood vast. Daarna begon het proces met politie en justitie te lopen maar de zaak was duidelijk. Vader had de juridische kant goed in de gaten gehouden en had de boel duidelijk afgekaart. Hij wilde niet dat wij daar in terecht zouden komen,' zegt zoon Ids.

Hij denkt dat zijn ouders ook verbaasd zouden zijn geweest over de vele reacties op het verhaal over hun zelfgekozen levenseinde. Verder zouden ze er weinig van gevonden hebben, denkt Ids. 'Mem en Heit waren vrij nuchter en redeneerden net als wij: iets wat vandaag nieuws is, is dat morgen niet meer.'