Volledig scherm
© ANP

'Zonnig en 20 graden? Goede 1 april-grap!'

UpdateDat het zondagmiddag wél 20 graden werd is een pleister op de zere wonde. Op social media wordt met steen en been geklaagd over de verkeerde weersvoorspelling van zaterdag. Weerplaza reageert laconiek. ,,Dit kan gebeuren, we voorspellen 90 procent van de dagen goed'', is het antwoord van weerman Ben Lankamp.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het KNMI en de weerbureaus de mist ingaan met hun 'mooiweersvoorspelling'. Tijdens de paasdagen gooide harde wind roet in het eten. Deze zaterdag deed hardnekkige bewolking dat. Omdat veel mensen zich hebben verheugd op de eerste fraaie lentedag, krijgen het KNMI en de weerbureaus er op social media flink van langs. ,,Voortaan vraag ik de weersvoorspelling wel op bij de mevrouw met de glazen bol. Is betrouwbaarder'', schrijft een teleurgestelde twitteraar.

Weerplaza benadrukte vrijdag nog dat het geen grap betrof. ,,Dit weekend krijgen we zeer waarschijnlijk de eerste dag van 2016 met 20 graden. We verwachten een zonovergoten zaterdag en ook een zeer zachte zondag.'' Verschillende media pakten daarop uit met de positieve vooruitzichten op social media, waar berichten met terrasjes, zonnebrillen en zonnebrand duizenden likes vergaarden.

Wolken
Wie zaterdagochtend echter de gordijnen openschoof zag al snel dat bewolking de overhand had. En dat terwijl Weerplaza over de zaterdag het meest positief was. Het weerbureau repte enkel over hoge sluierwolken en soms een paar dikkere wolken. ,,Haal de barbecue maar uit de schuur, want het weer krijgt een dikke 10.'' Degenen die dat advies hebben opgevolgd kwamen bedrogen uit, want de beloofde 20 graden werd niet eens gehaald.

,,Onverwacht een grijze ochtend, dat is balen. Vanmiddag wordt het beter", schreef Weerplaza zaterdag op Twitter. Ook dat viel vies tegen. Weerman Ben Lankamp begrijpt de teleurstelling, maar meldt dat een verkeerde voorspelling die de plank volledig misslaat, niet vaak voorkomt. ,,Van de 100 dagen zitten we er bij 90 in de goede richting. In de meeste gevallen komt een voorspelde regenbui op een ander tijdstip, of blijft de bui juist uit, dan hoor je de mensen niet klagen.'' Volgens de meteoroloog is het 'mooi weer voorspellen' in de winter en het voorjaar lastiger, omdat de zon soms niet krachtig genoeg is om de wolken op te lossen.

Opklaringen
Alle hoop was zondagochtend dan ook gevestigd op de opklaringen die vanuit het westen gepland stonden. Dit gebeurde en ook in Limburg en delen van Brabant brak de zon aan het einde van de ochtend door en rond de klok van 13.00 uur werd er in Eindhoven 20 graden gemeten. Later op de middag was er ook sprake van een eerste warme dag in De Bilt. ,,Na een tegenvallende zaterdag waarop er toch meer wolken waren dan voorheen berekend was, is het vandaag wel conform verwachting gelopen'', aldus Weerplaza.

Vorig jaar bereikten we op 10 april voor het eerst de 20 graden. De vroegst gemeten 20 graden ooit was op 24 februari 1990 in Oost-Maarland, Zuid-Limburg.

De warmte is echter van korte duur, althans zo luiden de huidige vooruitzichten. We krijgen te maken met een wisselvallige week, met dagelijks wolken, regen of een bui en soms wat zon. Donderdag lijkt qua temperatuur de slechtste dag van de week te worden met maximaal 10 of 11 graden. Wanneer we opnieuw 20 graden of meer gaan halen, is nog onzeker. Wel lijkt de temperatuur komend weekend weer wat op te gaan lopen.

  1. Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’
    PREMIUM
    Video

    Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’

    Trucker Jan van Erkelens wordt in Frankrijk verdacht van drugssmokkel. Hij zweert onschuldig te zijn. Criminelen zouden de drugs in zijn lading hebben verstopt. Maar de Enschedeër zit nu al twee jaar te wachten op een mogelijk proces. Hij mag het land niet uit. Berooid en alleen als een kerkrat woont hij op een zolderkamertje van een dominee. Het was pas zijn tweede rit als zzp’er.