Volledig scherm
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema © ANP

Zoon Halsema niet vervolgd voor wapenbezit

De zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zal niet worden vervolgd voor verboden wapenbezit. Het Openbaar Ministerie (OM) stuurt de zaak door naar Halt voor de afdoening ervan. Dat meldt Peter Plasman, de advocaat van de 15-jarige jongen. Er komt dus geen rechtszaak.

Plasman heeft de beslissing vernomen van de officier van justitie in Haarlem, die de zaak in onderzoek heeft gehad. Het parket Noord-Holland had het dossier van het OM in Amsterdam overgenomen om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Halsema’s zoon werd op 15 juli gearresteerd, toen hij met een vriend op een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost voor overlast zorgde. Hij had een wapen bij zich, dat hij zou hebben weggegooid toen de politie arriveerde.

Alarmrevolver

Quote

Van braak, laat staan inbraak, of diefstal is volgens het OM niets gebleken

Peter Plasman

Plasman zegt dat hij zeer onlangs een zogeheten ballistisch rapport van een wapendeskundige van justitie heeft ontvangen. Daaruit blijkt dat het wapen een zogenoemd gas/alarmrevolver is. ,,Inwendig is in de loop een zogenoemde sper aangebracht waardoor geen kogelprojectielen kunnen worden verschoten”, aldus Plasman. Toen zijn cliënt was opgepakt, is het wapen op het zogeheten bevel inverzekeringstelling omschreven als ‘alarmpistool etc’ en als ‘alarmrevolver’ in beslag genomen.

Overtreding van de Wet Wapens en Munitie is het enige strafbare feit dat aan de orde is, zegt Plasman. ,,Van braak, laat staan inbraak, of diefstal is volgens het OM niets gebleken.”

De echtgenoot van Halsema, filmproducent Robert Oey, heeft onlangs in een interview in NRC Handelsblad gezegd dat het wapen van hem is. In dat vraaggesprek repte hij van een onklaar gemaakte revolver die werd gebruikt op filmsets. Het OM Noord-Holland verdenkt hem van verboden wapenbezit.

De burgemeester wil vooruitlopend op een debat vanmiddag in de gemeenteraad nog niet reageren.

Halt 

Afdoening via Halt betekent voor de zoon van Halsema dat hij geen strafblad krijgt. Een Halttraject kan onder meer bestaan uit leeropdrachten en het maken van excuses.

Een Halt-afdoening is een straf voor jongeren van 12 tot 18 jaar die een licht strafbaar feit hebben gepleegd. De jongere krijgt dan de keuze: of naar de officier van justitie of een alternatieve straf accepteren. Als de jongere alle afspraken nakomt, is de zaak hiermee afgedaan. De officier van justitie van het OM stelt geen vervolging in en de jongere wordt niet geregistreerd in de justitiële documentatie.

Meer weten over het verboden wapenbezit van de zoon van Halsema? Bekijk hieronder het item uit De Ochtend Show to go:

  1. Nederlander riskeert vijf jaar cel nadat hij kindje (2) zo mishandelde dat het negen dagen in coma lag
    PREMIUM

    Nederlan­der riskeert vijf jaar cel nadat hij kindje (2) zo mishandel­de dat het negen dagen in coma lag

    De 29-jarige man uit Den Bosch die het tweejarige zoontje van zijn nieuwe partner uit Bissegem (België) in juni zodanig toetakelde dat het negen dagen in kritieke toestand verkeerde, riskeert vijf jaar cel. Het jongetje is ondertussen aan de beterende hand, maar verblijft nog steeds in een revalidatiecentrum in Brussel. ,,Het is nooit mijn bedoeling geweest om hem en zijn familie zoveel pijn te doen”, zei de man tegen de rechter.