Volledig scherm
© ANP

Zoon uit open brief aan Halsema had stadionverbod

Carool Rijnierse, die zondag een emotionele brief schreef aan de Amsterdamse burgemeester Halsema nadat haar zoon was opgepakt voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Juventus, heeft niet gemeld dat haar zoon een stadionverbod had en zich niet in de buurt van de Arena mocht ophouden.

Dat blijkt uit informatie in handen van Het Parool. De 17-jarige jongen stond vooraan bij de entrada die woensdagavond werd gehouden voor aanvang van de Championsleague-wedstrijd.


Volgens zijn moeder Carool Rijnierse ging de arrestatie met harde hand. ,,Hij werd geschopt en met knuppels geslagen en gilde het uit van de angst en pijn. Vervolgens werd hij in een busje gesleept.’’ Zij schrijft dit in een emotionele open brief aan burgemeester Femke Halsema, waarin zij de burgemeester verwijt 'een blik gewelddadige monsters te hebben opengetrokken.’

Stadionverbod

Maar haar zoon hoorde helemaal niet in de buurt van de Arena te zijn. De jongen kreeg eerder dit jaar namelijk een stadionverbod van de KNVB toen hij werd betrapt met vuurwerk in zijn zak rond de wedstrijd Jong Ajax-Jong PSV, op sportcomplex De Toekomst. Rijnierse junior kreeg daarop een stadionverbod van enkele maanden en moet bovendien voor straf grasmaaien op het trainingscomplex van Ajax.

Een stadionverbod van de KNVB geldt niet alleen voor alle voetbalstadions, maar ook voor de directe nabijheid van het stadion, zoals de toegangswegen en de entrees. De jongen werd opgepakt vlakbij ingang H van de Arena.

Trappende beweging

Carool Rijnierse zegt dat ze het stadionverbod van haar zoon bewust heeft weggelaten in haar open brief.  ,,Mijn zoon is helaas erg naïef. Als ik dat stadionverbod had genoemd, had iedereen gezegd: dit is er weer zo eentje, dat is vast een crimineel.’’

Volgens Rijnierse staat het stadionverbod los van de manier waarop haar zoon is opgepakt en vervolgens 24 uur op het bureau heeft vastgezeten. ,,Het een heeft niets te maken met het ander,’’ zegt zij.

Volgens de politie had de jongen een trappende beweging gemaakt met zijn rechterbeen naar de ME, waarop die besloot hem aan te houden. Dat kan volgens moeder Rijnierse niet waar zijn, omdat haar zoon een linkspoot is.

Lees ook: Onafhankelijk onderzoek naar politieoptreden Ajax-Juventus

Quote

Als ik dat stadionver­bod had genoemd, had iedereen gezegd: dit is er weer zo eentje, dat is vast een crimineel.