Volledig scherm
Een neprecensie is zo geplaatst, meldt tv-programma Kassa. © Tripadvisor

Zoover en Tripadvisor plaatsen neprecensies

Als consument moet je ervan op aan kunnen dat een online recensie over een hotel of vakantiebestemming eerlijk tot stand komt. Dat blijkt helaas vaak niet het geval. Ondanks speciale systemen en getraind personeel is het makkelijk om een neprecensie te plaatsen op vergelijkingssites zoals Tripadvisor. Dat meldt het tv-programma Kassa vandaag.

In enkele weken tijd wist de redactie de beveiliging te omzeilen en valse recensies over een niet-bestaand appartement in Spanje geplaatst te krijgen. Alle twintig ingestuurde neprecensies over een appartement in Altea, bij Alicante, werden op beide sites zonder meer geaccepteerd op de zogenoemde reviewplatforms. Om niet op te vallen en de filters van de vergelijkingssites te omzeilen waren de beoordelingen verstuurd vanaf verschillende locaties en computers. Ook het taalgebruik was per reactie verschillend.

Zinloos

Zoover liet in een reactie weten dat het de antifraudemaatregelen inmiddels heeft aangescherpt. Maar Tripadvisor noemt het een ,,zinloos experiment'' van Kassa omdat de filters bij bestaande appartementen wel hadden gewerkt.