Volledig scherm
© Thinkstock

'Zorg dat beller naar 112 altijd nauwkeurig traceerbaar is'

Mensen in nood die 112 bellen, maar hun locatie niet kunnen geven, moeten voortaan exact kunnen worden uitgepeild. De PvdA wil dat minister Van der Steur dat snel technisch mogelijk maakt.

Quote

Techniek voor uitpeilen mobieltje kan levens redden

PvdA'er Lea Bouwmeester
Volledig scherm
PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester. © anp

Bij elke noodoproep vanaf een mobiele telefoon worden vanaf de dichtstbijzijnde mast globale locatiegegevens van de beller meegestuurd naar de alarmcentrale. Als iemand bijvoorbeeld in een bos loopt en daardoor geen precieze locatie kan geven, is een goede plaatsbepaling een probleem. En dat moet anders, vindt PvdA'er Lea Bouwmeester.

,,Deze situatie is al jaren hetzelfde en kan levens in gevaar brengen. De politie kan wél uitpeilen, dus wanneer er bij een noodoproep sprake is van leven en dood moet het helemaal morgen geregeld zijn."

Toekomst
Eerder liet de minister al weten dat het vaststellen van een exactere locatie wordt beperkt door technische factoren en de tijd die ervoor nodig is, niet door (privacy)wetgeving. In de toekomst komt er een Landelijke Meldkamerorganisatie en dan wordt gekeken naar mogelijkheden als gps-plaatsbepaling.

Deze krant berichtte recent dat het plan om één organisatie voor 112-meldkamers op poten te zetten, momenteel slecht van de grond komt. De nieuwe organisatie moet in 2017 een feit zijn, maar kan nog wel 10 jaar op zich laten wachten.

Korte lijntjes
Het PvdA-Kamerlid gaat het kabinet vandaag aanspreken op het probleem tijdens een debat over ambulancezorg. Vakbond CNV voorziet problemen wanneer er één centrale meldkamer komt. ,,Nu zijn er in elke regio korte lijntjes tussen de ambulancedienst en de ziekenhuizen. Wanneer een ambulance moet uitrukken naar een oudere vrouw met ademhalingsproblemen, bellen de broeders vast naar het ziekenhuis met de boodschap 'zorg dat een team klaarstaat en maak vast een operatiekamer gereed'. Als straks alles via één meldkamer loopt, vallen deze korte lijntjes weg," stelt CNV-voorzitter Suzanne Kruizinga.

Op het platteland verwacht zij de grootste problemen. ,,De ambulance gaat straks stilstaan voor een pontje waar het niet op mag of belandt voor een open brug, omdat de landelijke meldkamer het gebied onvoldoende kent. Dit betekent dat hulp te laat komt. Daarover maken wij ons grote zorgen."