Volledig scherm
© anp

Zorg voor 200.000 kinderen in gevaar

Door te snelle overheveling van de jeugdzorg naar gemeenten staat de zorg voor tweehonderdduizend kinderen op de tocht. Juist kinderen die veel hulp nodig hebben, zoals gehandicapten, autisten en kinderen met gedragsproblemen, dreigen in de problemen te komen.

Volledig scherm
Leonard Geluk. © anp

'Wij kunnen al die kinderen niet garanderen dat ze straks de zorg krijgen die ze nodig hebben', zegt Leonard Geluk, voorzitter van de landelijke commissie voor decentralisatie van de jeugdhulp naar gemeenten. Vandaag presenteert zijn commissie een rapport over de voortgang die gemeenten hebben geboekt. De conclusie: gemeenten hebben nog 'onvoldoende' gedaan, waardoor de zorg voor kinderen in instellingen al vanaf 1 april 'in gevaar' komt.

Volgens Geluk hadden de gemeenten al op 1 februari 2013 afspraken moeten maken met zorginstellingen. 'We kunnen vaststellen dat dit bij heel veel gemeenten nog niet rond is.' Bovendien vreest hij dat dit er door de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart voorlopig niet van zal komen, omdat er nieuwe colleges moeten komen, met nieuwe wethouders.

Met name landelijke en regionale zorginstellingen voor kinderen met een verstandelijke beperking of gedragsproblemen dreigen door de aanhoudende onzekerheid in financiële problemen te komen. Zolang ze niet weten hoeveel kinderen ze volgend jaar kunnen opvangen, moeten zij bezuinigen om een faillissement te voorkomen. Door de verdwijning van hulpverleners staat de kwaliteit van de zorg voor kinderen al dit jaar onder druk.

Volgens Kinderombudsman Marc Dullaert heeft het kabinet 'zich verslikt in het tempo'. De tijd is volgens Dullaert 'veel te kort' om zo'n 'miljardenoperatie' te klaren. 'In Denemarken is er zes jaar uitgetrokken voor de overheveling van de zorg, wij vragen gemeenten om dit in een anderhalf jaar voor elkaar te boksen.' In Denemarken ging het mis doordat er bijvoorbeeld veel te lichte zorg was ingekocht voor kinderen die juist zware zorg behoeven. De instellingen voor de zware zorg gingen failliet. Dullaert vergelijkt de jeugdzorg met 'een trein die doordendert, terwijl de seinen op onveilig staan'. 'Ik vrees dat er eerst weer iets mis moet gaan.'

Vanmiddag nemen staatssecretarissen Teeven (Veiligheid en Justitie) en Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het rapport van de commissie-Geluk in ontvangst.