Zorg wil nationaal herstelplan: ‘We kijken echt als een berg tegen uitgestelde operaties aan’
UpdateEr moet een nationaal herstelplan voor de zorg komen om personeel voor te bereiden op de situatie na corona. Dan wacht een enorme berg ‘inhaalzorg’, maar de mentale en fysieke schade bij medewerkers is groot. ,,Samen moeten we kijken hoe we ook de inhaalzorg straks weer op maximale capaciteit kunnen leveren.”
Dat stellen de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen V&VN. Ze roepen het ministerie, zorgverzekeraars en anderen partijen in de zorg op om zich aan te sluiten bij het plan, waarvoor de artsen en verpleegkundigen zelf het initiatief namen.
Demissionair minister Tamara van Ark voor Medische Zorg noemt het ‘cruciaal’ dat het herstelplan er komt. Het ministerie zegt dat de zorg daarin het beste het voortouw kan nemen, ook omdat de zorg zelf het beste beeld heeft van de behoeften op de werkvloer. De Nederlandse Zorgautoriteit helpt met het in kaart brengen hoeveel zorg er ingehaald moet worden.
Volgens beide beroepsverenigingen doet het zorgpersoneel door de coronacrisis al ruim een jaar meer dan eigenlijk mogelijk is. Dat leidt tot een grote fysieke en mentale belasting en tot meer ziekteverzuim onder meer door burn-outs. Volgens V&VN zit 10 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden ziek thuis, ruim twee keer zoveel als normaal.
‘Dit neem je als arts mee naar huis’
Ook bij artsen eist de druk zijn tol, zegt Peter-Paul van Benthem, voorzitter van FMS. ,,De kritieke planbare zorg staat nu bijna overal onder druk. Behandelingen van patiënten met hartproblemen, met kanker, mensen die op wat voor complicaties dan ook afstevenen, moeten worden uitgesteld. Dat neem je als arts mee naar huis. Je wilt niet dat er iets misgaat.”
Daarnaast kampt veel personeel met de naweeën van een coronabesmetting, zogenaamde long covid. ,,We krijgen steeds beter inzicht in de langetermijngevolgen van corona”, zegt Van Benthem. ,,Mensen worden niet meer goed fit, ook jonge mensen niet.” Zowel voor zorgmedewerkers met een burn-out als met long covid moet er goede begeleiding komen, stellen beide partijen in een interview met deze site.
Samen moeten we kijken hoe we ook de inhaalzorg straks weer op maximale capaciteit kunnen leveren
Het herstel van het personeel is des te belangrijker, omdat hen na de derde golf een grote hoeveelheid inhaalzorg wacht. Sinds februari vorig jaar zijn nu al bijna twee miljoen mensen minder door een huisarts naar een medisch specialist verwezen dan vooraf ingeschat, blijkt uit cijfers van Zorgdomein. ,,We hebben echt nog geen idee hoe we dat moeten gaan doen”, zegt Van Benthem.
Bianca Buurman, voorzitter van V&VN: ,,Samen moeten we kijken hoe we ook de inhaalzorg straks weer op maximale capaciteit kunnen leveren. Maar dat kan alleen als we ook nadenken over hoe we onze mensen rust geven, zodat ze fysiek en mentaal kunnen herstellen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
PREMIUMMet video
Geen saaie kringetjesverjaardag voor opa Jim (83), maar een bungeejump
In plaats van gezellig een taartje eten in een kringetje met familie en vrienden, deed Jim Platt (83) uit Voorschoten iets totaal anders om zijn verjaardag te vieren. De man sprong op Scheveningen van een bungeekraan en liet zich 60 meter naar beneden vallen. ,,Ik moest het doen, om mezelf te bewijzen.” -
PREMIUM
Geen gezoem en nare bultjes op zomeravonden: er zijn bijzonder weinig muggen
De aanhoudende droogte baart voor veel sectoren zorgen, maar heeft ook een zonnige kant. We kunnen namelijk optimaal genieten van lange zomeravonden zonder dat we lekgeprikt worden door muggen. De steekbeesten laten zich dit jaar minder zien. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren?
-
PREMIUM
Op Utrechtse ic’s zijn nog maar 2 bedden voor covidpatiënten vrij. Hoe dicht zijn we bij code zwart?
Op dit moment zijn er in regio Utrecht nog slechts twee ic-bedden vrij van de in totaal 70 beschikbare bedden voor coronapatiënten. Hoe dicht zijn we bij code zwart, het scenario waarbij artsen moeten kiezen welke patiënt ze wel of niet behandelen? Vijf vragen aan Diederik van Dijk, medisch hoofd ic van het UMC Utrecht. -
PREMIUM
Ziekenhuizen zijn voorbereid op code zwart: hoe dicht zijn we dat rampscenario genaderd?
Morgen gaan de terrassen open, maar uit de ziekenhuizen komt de ene na de andere noodkreet. Daar is de voorbereiding op code zwart in volle gang. Hoe dicht zijn we dat scenario genaderd? En hoe zit het met de uitwijkmogelijkheid naar Duitsland? -
Bestuurder (36) rijdt dronken door Tilburg, 8-jarig dochtertje is alleen thuis
Een 36-jarige man uit het Belgische Poppel is maandagnacht in Tilburg opgepakt voor het rijden onder invloed. Op het moment dat de man door Tilburg reed, was zijn dochtertje (8) alleen thuis. Haar opa heeft haar thuis opgehaald.