Volledig scherm
Bestuurder Laurent de Vries met de collega met wie hij de bijzondere nachtdienst draaide. © Viattence

Zorgbestuurder draait dienst in pyjama voor demente ouderen

Personeel van verpleeghuis De Nieuwe Antoniehof in Epe gaat mogelijk nachtdiensten in pyjama draaien. BestuurderLaurent de Vries van zorgorganisatie Viattence probeerde afgelopen nacht zelf alvast of zoiets een positieve uitwerking heeft op dementerende bewoners.

Quote

Het bijzondere was dat bewoners het helemaal niet bijzonder vonden

Laurent de Vries

De Vries las in een Engelse krant dat zo'n aanpak een rustgevende werking zou hebben op mensen met dementie. ,,Zoiets sluit prima aan bij waar wij al mee bezig zijn'', verwijst de bestuurder naar de aanpak in De Nieuwe Antoniehof. Daar zijn verschillende projecten om mensen met dementie een vertrouwd gevoel te geven. Zo is met hulp van het Openluchtmuseum in Arnhem een deel van de inrichting in jaren vijftig-stijl.

Het achterliggende idee van het experiment is dat mensen met dementie grote moeite hebben met dag- en nachtritme. Als iemand 's nachts wakker wordt, zou het zien van een pyjama ertoe kunnen bijdragen dat sneller het besef van nacht terug is.

Het is na één nachtje pyjama-dienst nog te vroeg om te concluderen of dit een goede volgende stap is. De Vries draaide samen met een collega de rondes in nachtkleding. Het leverde geen enkele reactie op. ,,Het bijzondere was dat bewoners het helemaal niet bijzonder vonden.''

Viattence gaat met het personeel bespreken of zij heil zien in dit idee. ,,We gaan het in elk geval niet van boven opleggen'', aldus De Vries.