Zorgbestuurder houdt 'graailoon'
Bestuurders in de ouderen- en thuiszorg hebben de laatste kans gepakt om hun topinkomens te behouden. In het laatste jaar voordat ze moeten inleveren is hun salaris niet gedaald.
Dat blijkt uit de Actiz 50, een onderzoek van FNV naar de zorgjaarverslagen van 2016. De 50 meest verdienende bestuurders in de ouderen- en thuiszorg verdienden vorig jaar allemaal meer dan een minister (179.000 euro). Wim Driessen van Zorggroep CuraMare uit Dirksland spant de kroon: dankzij een ontslagvergoeding van 186.000 euro streek hij ruim 406.000 euro op.
Het hoogste reguliere salaris ging naar bestuursvoorzitter Eelco Damen van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan. Terwijl zijn personeelsbestand met 16,7 procent moest inkrimpen, verdiende hij vorig jaar 290.051 euro. Daarmee leverde hij 13 euro in ten opzichte van 2015.
Loopbaantraject
De Zwolse zorggroep Solis keerde de hoogste ontslagvergoeding uit, aan bestuurder Ko Portengen. Die bedroeg inclusief een loopbaantraject en loon tijdens ziekte 272.326 euro. In de toekomst mogen ontslagvergoedingen niet hoger zijn dan 75.000 euro.
Met de Wet Normering Topinkomens (WNT) probeert de overheid topsalarissen in (semi-) overheidsorganisaties te beteugelen. Uitgangspunt is dat niemand bij de overheid uiteindelijk meer mag verdienen dan een minister. De WNT kent een overgangsregeling, waardoor bestuurders tot en met 2016 hun oude topsalaris mochten behouden. Die overgangsregeling hebben vrijwel alle zorgbestuurders maximaal benut, zo blijkt uit de jaarverslagen.
Zorgmedewerkers moeten drie vakantiedagen inleveren. Als de top zich wel verrijkt, valt dat niet meer uit te leggen
FNV betreurt het dat zorgbestuurders niet uit eigen beweging salaris hebben ingeleverd. ,,Bij veel zorginstellingen is personeel ontslagen en één op de twee mensen op de werkvloer klaagt over een te hoge werkdruk”, zegt vakbondsbestuurder Maureen van der Pligt. ,,Zorgmedewerkers moeten in de nieuwe CAO drie vakantiedagen inleveren. Als de top zich dan ondertussen wel verrijkt, valt dat niet meer uit te leggen.”
Bestuurders
Brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz benadrukt dat alle zorgbestuurders zich aan de regels hebben gehouden. ,,Daar zijn we tevreden over”, zegt woordvoerder Evedien Tukkers. ,,Als brancheorganisatie bemoeien we ons niet met de vraag hoe de regels worden ingevuld. Dat is aan de bestuurders en hun Raad van Toezicht.”
Een enkele bestuurder blijkt wel uit eigen beweging geld te hebben ingeleverd. Zo stortte bestuurder Gert-Jan Waterink van stichting Zorgspectrum uit Nieuwegein ruim 52.000 euro van zijn ontslagvergoeding terug. Waterink stapte op vanwege een ‘reorganisatie van de topstructuur’ en gezondheidsproblemen. Hij kreeg een ontslagvergoeding van 146.500 euro mee. ,,Na mijn vertrek ben ik, tegen de verwachting in, grotendeels hersteld. Omdat ik als zelfstandige weer werkzaamheden kon oppakken, heb ik besloten een groot deel van mijn vergoeding terug te storten.”
Zorginstellingen
Elke organisatie moet een reserve hebben. Maar als je aan die eis voldoet, waarom dan nog meer geld wegzetten?
In tijden van bezuinigingen en gedwongen ontslagen schreven zorginstellingen opnieuw miljoenen bij op hun rekening, blijkt ook uit het onderzoek. De Amsterdamse zorgorganisatie Amstelring sloot af met een positief jaarresultaat van 13,5 miljoen euro. Dat geld wordt aan de reserves toegevoegd. In totaal hebben ouderen- en thuiszorgorganisaties nu 4,1 miljard euro geparkeerd staan. Vakbondsbestuurder Van der Pligt vindt dat onbegrijpelijk: ,,Elke organisatie moet een bepaalde reserve hebben. Maar als je aan die eis voldoet, waarom zou je dan nog meer geld wegzetten? Dat geld is bedoeld om mensen te verzorgen.”
Gemiddeld besteden instellingen in de ouderen- en thuiszorg 71,2 procent van hun jaaromzet aan personeelskosten. Er zijn echter instellingen waar veel minder geld aan personeel wordt besteed. Zorginstelling Ludgerus spendeerde 34,1 procent van de jaaromzet aan haar werknemers. Dat is het laagste in de hele branche.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Duitser (44) redde vlak voor hij verdronk een kind uit de Waal’
De man uit Duitsland (44) die vrijdag verdronk in de Waal bij Dodewaard, heeft vlak voor zijn dood een kind uit het water gered. Dat zeggen ooggetuigen van het noodlottige incident een dag later. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUMvissen met jan19
VVD-Kamerlid Ulysse Ellian: ‘Tirannie in Nederland? Die mensen hebben echt geen idee’
Politiek verslaggever Jan Hoedeman gaat deze zomer elke week vissen met een politicus en praat met hem of haar over leven en politiek. VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian stoort zich met zijn vader aan landgenoten die Nederland een dictatuur vinden. ,,Die kwelling die ik dan in zijn ogen zie…’’ -
Vogelgriep in Lunteren: duizenden kippen worden geruimd, maatregelen voor 235 bedrijven in omgeving
Bij een kippenboer in Lunteren is vogelgriep geconstateerd, meldt de overheid zondagochtend. Bij het bedrijf moeten 5000 legkippen worden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. De boerderij ligt in een gebied waar nog veel meer pluimvee wordt gehouden. De uitbraak heeft daardoor grote gevolgen voor bedrijven in de regio. -
67
Mag de vlag tijdens de herdenking maandag voor één dag recht?
Maandag herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, dinsdag kunnen we in alle vrijheid weer verdeeld verder, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.
-
PREMIUM27
Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien, maar dat is nog niet genoeg
Nederland moet snel actie ondernemen om te voorkomen dat branden in bossen, op de heide en in de duinen onbeheersbaar worden. Dat stellen experts nu met het hete, droge weer de kans op natuurbranden fors toeneemt. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.