Een toga met bef in de rechtszaal in het paleis van justitie in Den Haag. ANP ROEL VISSER
Volledig scherm
Een toga met bef in de rechtszaal in het paleis van justitie in Den Haag. ANP ROEL VISSER © ANP XTRA

Zorgen bij advocaten over veiligheid, orde kreeg recent meerdere waarschuwingen

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Evert-Jan Henrichs, zegt recent “een of meerdere meldingen” te hebben ontvangen van advocaten die zich niet veilig voelen. Henrichs zegt dit op vragen naar aanleiding van de moord op strafpleiter Derk Wiersum. Over de aard van de meldingen wil de deken niet uitweiden.

Volgens Henrichs bestaat er een protocol voor dergelijke meldingen, maar stamt dat “uit een tijd waarin de huidige gebeurtenissen niet denkbaar waren”. Dergelijke meldingen kunnen betrekking hebben op, bijvoorbeeld, onenigheid met cliënten.

Volgens het protocol bespreekt de deken signalen van advocaten over onveiligheid met de hoofdofficier van justitie. Henrichs zegt dat hij woensdag meerdere malen contact met de Amsterdamse hoofdofficier heeft gehad.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”