Volledig scherm
Turkse president Tayyip Erdogan. © REUTERS

Zorgen in Tweede Kamer over Turkse scholen in Nederland

De Tweede Kamer is bezorgd over het nieuws dat de Turkse regering weekendscholen wil financieren in Nederland. De VVD en de SP hebben Kamervragen gesteld aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Diens ministerie laat weten het Turkse initiatief niet als een probleem te zien.

De NOS berichtte eerder vandaag over de plannen van de Turkse regering. Turkije wil op de scholen onder meer taalles en lessen geschiedenis en godsdienst geven. De klassen op de scholen moeten uit minimaal 15 en maximaal 25 leerlingen bestaan. De kinderen moeten minimaal 32 weken de vakken volgen, en niet langer dan 40 weken.

Het 'weekendscholenproject', officieel Anadola Hafta Sonu Okullar Proje Destek Programi geheten, is erop gericht om de identiteit en cultuur van jonge Turken die in het buitenland wonen te behouden en om de banden te versterken met het vaderland.

Onwenselijke poging

Kamerlid Bente Becker (VVD) wil van Koolmees weten of er toezicht zal worden gehouden op de weekendscholen, en of hij bereid is ,,in te grijpen'' als integratie wordt belemmerd. Jasper van Dijk (SP) spreekt van een ,,onwenselijke poging om invloed uit te oefenen''.

Het ministerie laat in een reactie weten dat het ,,landen vrij staat om behoud van de eigen taal en cultuur te stimuleren bij hun landgenoten in het buitenland. ,,Meerdere landen, waaronder ons eigen land, doen dit.''

Het ministerie plaatst daar wel een kanttekening bij. ,,Wat we niet willen is onderwijs dat als doel heeft om de integratie in Nederland te belemmeren of om antidemocratische opvattingen te stimuleren. Als er signalen zijn dat dit gebeurt, zal de overheid optreden.''

Duidelijke grens

Jan Paternotte van D66 wil dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok dit ook benadrukt in Ankara. ,,We moeten een duidelijke grens trekken'', stelt het Kamerlid. Hij is bezorgd dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan met de weekendscholen ,,meer greep wil hebben op Turken in Nederland''.

Geert Wilders on Twitter

Geen Turkse scholen in Nederland!

Jan Paternotte on Twitter

Echte probleem is dat Erdogan Turkse Europeanen ziet als eigen onderdanen. Velen ervaren daarom intimidatie. Niemand mag onder druk gezet worden deel te nemen aan weekendscholen, en het is zaak dat minister Blok duidelijk maakt dat NL grens trekt wanneer dit integratie tegengaat.

Gijs van Dijk on Twitter

Uiteraard niets mis met weekendscholen. Maar wel als ze worden betaald en gebruikt als politiek middel door de Turkse overheid. Iedereen die in Nederland opgroeit moet dan in vrijheid kunnen doen. https://t.co/wtEK5vSpLM

Bente Becker on Twitter

Weekendscholen hoeven geen probleem te zijn zolang ze onze vrijheden onderschrijven en uitgaan van meedoen in de NL'se samenleving. Mijn zorg zit hem in scholen die dat niet doen en zo integratie van kinderen tegenwerken. Daarom gisteren onze Kamervragen. https://t.co/p7mPeMYMJd