Volledig scherm
De as-Soennah moskee in Den Haag. © AD

Zorgen om band Haagse As Soennah Moskee met financier uit Koeweit

De Inlichtingendienst AIVD heeft de gemeente Den Haag vorig jaar vertrouwelijk geïnformeerd over een omstreden financier van de as Soennah-moskee. Het islamitische centrum ontvangt volgens de inlichtingendienst steun van een Koeweitse liefdadigheidsinstelling die in verband wordt gebracht met terrorisme. Burgemeester Krikke noemt het nieuws 'zeer ernstig en zeer zorgwekkend.' Ook partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen.

Het nieuws wordt bevestigd door verschillende bronnen onafhankelijk van elkaar aan NRC en Nieuwsuur. Eerder deze week meldden zij al dat tientallen islamitische organisaties in Nederland geld hebben ontvangen uit Koeweit en Saoedi-Arabië. Volgens de voorzitter van de moskee, Abdelhamid Taheri, is er in het verleden wel geld ontvangen vanuit Koeweit, maar is alle financiering tegenwoordig afkomstig uit Nederland.

De geldschieter is Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), waarvan twee buitenlandse vestigingen op de Amerikaanse terrorismelijst staan. De Koeweitse hoofdvestiging stond tot juli 2015 op die lijst, maar is daar om een onbekende reden vanaf gehaald. RIHS financiert in meer dan vijftig landen voornamelijk salafistische scholen en moskeeën. Al eerder kwam in het nieuws dat de salafistische alFitrah-moskee in Utrecht banden onderhoudt met RIHS. De organisatie financiert náást de moskeeën en scholen, ook jihadistische groepen in Syrië. 

De organisatie zou zich intensief bemoeien met de boodschap die wordt verkondigd in de door hen gesponsorde moskeeën. De NRC heeft foto's en video's gezien waaruit blijkt dat kopstukken van de As Soennah Moskee op bezoek komen en preken houden. Er zou worden gepreekt over de straffen voor overspel, afvalligen en vrouwenbesnijdenis. Maar ook over de Syrische oorlog wordt gepreekt, gericht tegen shi’ieten.

School

RIHS zit volgens de AIVD ook achter de koop van een pand aan de rand van de Schilderswijk, waar de As Soennah-moskee van plan is een islamitische school te vestigen. De gemeente wist dit na de tip van de inlichtingendienst te voorkomen door de moskee te houden aan het bestemmingsplan, dat geen onderwijs toestaat in het pand.

Reacties

Volledig scherm
Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag. © ANP

Als het klopt dat de Haagse As Soennah Moskee daadwerkelijk gefinancierd wordt door een omstreden Koeweitse investeerder, dan is dat ,,zeer ernstig en zeer zorgwekkend''. Dat zegt burgemeester Pauline Krikke. Krikke zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de juistheid van de berichtgeving, maar kan niets zeggen over welke informatie de gemeente wel of niet van geheime diensten ontvangt. ,,Ook al zouden we zijn geïnformeerd, we kunnen en mogen niets met die informatie doen.'' Krikke wil met het kabinet zo snel mogelijk maatregelen nemen.

In de politiek wordt geschrokken gereageerd op het nieuws. PVV-leider Geert Wilders noemt het openhouden van de moskee 'levensgevaarlijk en onverantwoord'. Hij wil zo snel mogelijk een Kamerdebat met premier Mark Rutte. De lokale PVV-fractie heeft een spoeddebat aangevraagd.

Regeringspartij ChristenUnie zegt zich ,,hier al vijf jaar druk'' om te maken, samen met de SP en coalitiepartners D66, CDA en VVD. Voorman Gert-Jan Segers verwacht van het nieuwe kabinet dat het gaat doen ,,wat het vorige steeds weer naliet: onze vrijheid verdedigen tegen de import van onvrijheid vanuit onder andere Golfstaten''.

De Belastingdienst moet de moskee haar status als goed doel en de belastingvoordelen die daarbij horen afnemen, vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij vindt het ,,bizar'' dat giften aan de As Soennah nog steeds aftrekbaar zijn van de belasting.