Zorgen om luchtvervuiling in Brabant en Limburg: 'Wat als er een tweede golf komt en het aantal doden hier weer hoger ligt?’

videoForse ingrepen zijn nodig om de volksgezondheid in Oost-Brabant en Noord-Limburg beter te beschermen. Het grote aantal coronadoden laat volgens een brede coalitie van medici, politici en belangenorganisaties zien dat de situatie onhoudbaar is. 

Ze roepen het RIVM op haast te maken met onderzoek, nu internationale studies uitwijzen dat corona meer slachtoffers maakt in gebieden met meer luchtvervuiling. Brabant en Limburg nemen samen bijna 40 procent van de Nederlandse coronadoden voor hun rekening, terwijl 20 procent van de Nederlanders in deze provincies woont. Vooral in het oosten van Brabant en het noorden van Limburg is de luchtsituatie slecht, onder meer door intensieve veehouderij, maar ook door luchtvaart, industrie en verkeer.

In hoeverre luchtvervuiling ook in Brabant en Limburg bijdroeg aan het aantal slachtoffers, naast bijvoorbeeld het carnaval, onderzoekt het RIVM momenteel, maar dat onderzoek kan meerdere jaren duren. ,,Moet je nu het zoveelste bewijs gaan leveren voor zo’n verband en daar een paar jaar aan verliezen, of kun je je ook baseren op gezond verstand?” vraagt Pascal Wielders, longarts in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, zich af. ,,Als zo’n onderzoek jaren duurt, is het mosterd na de maaltijd”, vult Hans in ’t Veen, longarts van het Franciscus Gasthuis & Vlietland aan. ,,Het moet echt sneller.”

In de podcast Achter het Verhaal vertelt Sander van Mersbergen over de relatie tussen luchtvervuiling en het aantal coronaslachtoffers:

Er verschijnt steeds meer internationaal onderzoek dat erop wijst dat corona meer slachtoffers eist in gebieden met veel luchtvervuiling
Volledig scherm
Er verschijnt steeds meer internationaal onderzoek dat erop wijst dat corona meer slachtoffers eist in gebieden met veel luchtvervuiling © Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Tweede golf

Raadslid Marrik van Rozendaal van de gemeente Meierijstad wijst op de acute urgentie: ,,Er is echt haast bij. Wat nou als er een tweede golf komt en het aantal doden hier weer veel hoger ligt dan in de rest van Nederland?”

Dat vindt ook Caroline van Kessel, een Brabantse die aan Q-koorts lijdt. ,,Hoeveel rapporten en wetenschappelijk bewijs wil je nog hebben voor je de gezondheid gaat beschermen?” zegt de Bossche, telefonisch vanaf de Wadden. Van Kessel is namelijk gevlucht voor corona, letterlijk. Ze voelde zich in Den Bosch niet meer veilig toen ze het virus Brabant zag overspoelen. Ze pakte haar koffers en vertrok naar Schiermonnikoog. ,,Toen ik de beelden van de intensive cares zag, kwam er een klein trauma boven.”