Zorgen om overbevolking
De Tweede Kamer wil een groot onderzoek naar de bevolkingsgroei. Mogelijk telt Nederland in 2060 zo’n twintig miljoen inwoners. Belangrijkste oorzaak: immigratie. Partijen vragen zich af of dat wel goed gaat.
Het kabinet moet een staatscommissie instellen die precies uitzoekt hoeveel Nederlanders er de komende jaren bijkomen en wat dat gaat betekenen voor de verzorgingsstaat, het verkeer, de zorg en de woningmarkt. Dat willen regeringspartijen VVD en CDA. Ook coalitiepartner D66 en oppositiepartij PvdA zijn positief.
Dat bleek gisteren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. ,,De bevolking groeit aanzienlijk harder dan we dachten”, zegt CDA-leider Sybrand Buma. ,,Stel dat de groei doorzet naar twintig miljoen inwoners, dan komt de generatie na ons voor klemmende vragen te staan. Waar gaan die extra Nederlanders wonen, werken en recreëren? Hoe voorzien we ze van energie?”
Waarden
We denken wél na over de hoeveelheid co2-uitstoot in 2050, maar niemand buigt zich over de bevolkingsgroei. Dat overkomt ons gewoon
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil ook weten wat de groei van de bevolking betekent voor ‘onze vrije Nederlandse waarden’. ,,De groei komt door migratie”, zegt hij. ,,Wij kunnen beslissen om daar meer grip op te hebben en meer orde in te scheppen.”
In 2060 telt Nederland mogelijk zo’n twintig miljoen inwoners, blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Die groei wordt volledig veroorzaakt door immigratie: de autochtone bevolking wordt juist kleiner. Nu telt Nederland 17,2 miljoen inwoners.
Onderzoeker Paul Scheffer benadrukt dat er iets te kiezen valt: ,,Als er jaarlijks 50.000 nieuwkomers zijn, groeien we naar twintig miljoen inwoners. Maar als jaarlijks 8000 mensen vertrekken, komen we uit op 16 miljoen inwoners.”
Onderzoek
In de jaren 70 is voor het laatst door een staatscommissie onderzoek gedaan naar de bevolkingsgroei. ,,Dat was niet simpel en de materie lag uitermate gevoelig”, zegt VVD’er Dijkhoff. Dat is ook nu het geval: net als toen vinden partijen dat Nederlandse waarden onder druk staan door de komst van mensen van niet-westerse afkomst.
Scheffer is blij met de steun voor het onderzoek. ,,In Canada gebeurt dit al veel langer. Daar is meer rust rond het immigratievraagstuk, omdat mensen meer houvast hebben. Zij weten: zoveel arbeidsmigranten komen erbij, zoveel vluchtelingen vangen we op.”
Samenklitten
Hoogleraar sociale demografie Jan Latten noemt het ‘hoognodig’ dat er een onderzoek komt naar de bevolkingsgroei in Nederland. Hij maakt zich zorgen over de veranderende samenstelling van de bevolking, door immigratie. ,,We zien al jaren dat gelijkgestemden in Nederland samenklitten, van integratie is nauwelijks sprake.”
Als het aandeel allochtonen in Nederland de komende jaren toeneemt, wat de verwachting is, dan neemt de tweedeling ook toe, stelt Latten. ,,Uit recent onderzoek blijkt dat veel jonge Turkse en Marokkaanse moslims in Nederland steeds orthodoxer worden. En die jongeren nemen ook afstand van de Nederlandse samenleving.”
Geen onderzoek
Daarom moeten we ons afvragen of het verstandig is om het huidige immigratie- en integratiebeleid voort te zetten, vindt Latten. Het verbaast hem dat een onderzoek naar de bevolkingsgroei al jaren niet van de grond komt. ,,We denken wél na over de hoeveelheid co2-uitstoot in 2050 en hoe hoog de zeespiegelstijging dan zal zijn, maar niemand buigt zich over de bevolkingsgroei. Dat overkomt ons gewoon.”
Regeringspartij D66 is ook voor. ,,Maar ik wil niet dat het alleen op immigratie wordt geënt”, zegt D66-leider Pechtold. Hij stelt dat immigratie nodig is om de Nederlandse economie draaiende te houden. ,,In de verpleeghuizen hebben we op korte termijn zo’n 70.000 mensen nodig. Die zijn er nu niet.” PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat ook moet worden gekeken hoeveel arbeidsmigranten in Europa nodig zijn.
VVD’er Dijkhoff: ,,Het is belangrijk dit goed te onderzoeken. Zodat wij de keuzes daarop kunnen baseren en onze kinderen niet opzadelen met beleid dat gebaseerd is op drijfzand.” Het kabinet reageert vrijdag op het verzoek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vakantiedrukte in Europa ongekend, ANWB turft 30 procent meer pechgevallen
Chaos op Schiphol en de zucht naar vakantie leiden ertoe dat deze zomervakantie op de Europese wegen de drukste ooit is. ‘Er is één geluk: niet iedereen vertrekt nog op zaterdag.’ -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
Inbreker grijpt weer zijn kans na corona
Inbrekers grijpen weer hun kans nu er niet meer massaal wordt thuisgewerkt wegens corona. De eerste zes maanden van dit jaar steeg het aantal inbraken met 19 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. -
Oud-voetballer Mendes da Silva blijft nog twee weken langer in de cel voor drugshandel
De 40-jarige oud-voetballer David Mendes da Silva moet ook de komende twee weken in de gevangenis doorbrengen. De rechter-commissaris in Rotterdam vindt de verdenking van drugshandel zwaar genoeg. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm.
-
PREMIUM
Nederland crisisland: ‘Solidariteit om samen een crisis te lijf te gaan is niet meer vanzelfsprekend’
Nederland wordt geconfronteerd met een recordaantal crises. Hoe kwamen we uit eerdere crises? ,,Een crisis is verworden tot een test van solidariteit. Die is niet meer vanzelfsprekend.” -
Forse kritiek van gemeenten: ministerie geeft toe dat permanente coronawet haastklus was
Een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers erkent, naar aanleiding van een bericht in Trouw, dat het opstellen van de nieuwe permanente coronawet een ‘haastklus’ is geworden. Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde, klinkt het. De gemeenten klagen dat zij onvoldoende betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de wet. -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’