Volledig scherm
Zzp'ers met een Verklaring arbeidsrelatie moeten nieuwe modelovereenkomsten gaan ondertekenen © anp

Zorgen over afschaffing Verklaring arbeidsrelatie

De zogenoemde Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp'ers verdwijnt. De Eerste Kamer stemde dinsdag voor afschaffing per 1 mei met een overgangsfase van 1 jaar. De Tweede Kamer ging eerder al akkoord. Volgens een zzp-expert is de nieuwe regelgeving zeker niet voor iedereen gunstig.

Quote

Het levert in ieder geval een berg papierwerk op voor de zzp'er

Pierre Spaninks, zzp-expert

Zzp'ers kunnen met een VAR bij een opdrachtgever aantonen dat die een zelfstandige inhuurt, wat wil zeggen dat het bedrijf geen loonheffing en premies hoeft te betalen. De zzp'er profiteert vaak van een lagere belastingdruk. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wilde al langere tijd af van de VAR, maar hij stuitte op verzet in de Senaat. Daarop deed hij een reeks toezeggingen.

Model
De VAR wordt vervangen door modelovereenkomsten. Die moeten zzp'ers en bedrijven meer duidelijkheid en zekerheid geven. Bij een VAR kunnen mensen op papier werken als zzp'er, terwijl ze in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn ('schijnzelfstandig'). Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en de eventuele nadelige financiële gevolgen zijn vaak voor de zzp'er.

Volledig scherm
© Pierre Spaninks

Papierwerk
Zzp-expert Pierre Spaninks is niet zo blij met de nieuwe wetgeving: ,,Het levert in ieder geval een berg papierwerk op voor de zzp'er, maar het kan ook heel goed dat de Belastingdienst je werk nu ineens wel aanmerkt als fictief dienstverband en je dus niet meer ziet als zzp'er. Het idee is dan dat de opdrachtgever mensen wel in vaste dienst zal nemen, maar dat is natuurlijk nogal naïef gedacht. We hebben voor de wet van kracht werd al gezien dat opdrachtgevers nu niet meer zo staan te springen om zzp'ers in te huren.''

Last
Volgens Spaninks zullen sommige zzp'ers serieus last gaan krijgen van de nieuwe wetgeving. ,,De nieuwe modelovereenkomsten moeten niet alleen erg goed in elkaar worden gezet om een fictief dienstverband te voorkomen, ze moeten ook minitieus worden nageleefd. Als zzp'ers bijvoorbeeld deelnemen aan werkoverleg, als ze pasjes van het werk hebben of mee gaan naar een bedijfsuitje kun je al een probleem hebben.''

Met het verdwijnen van de VAR zijn we er volgens Spaninks nog niet. Hij denkt dat de politiek en de bonden meer maatregelen wensen. Al eerder verschenen er berichten over een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid voor zzp'ers. Volgens Spaninks zien sommige politieke partijen met lede ogen aan hoe steeds minder mensen in vaste loondienst komen. Hierdoor worden er minder premies betaald en dreigt de schatkist leger te raken.

Bedreiging
Stichting ZZP Nederland laat weten dat staatssecretaris Wiebes nu snel een einde moet maken aan de onduidelijkheid bij veel zzp'ers over de nieuwe wet. ,,Als ik hoor dat zelfstandigen het wetsvoorstel vooral ervaren als een bedreiging en niet als een oplossing, dan doet de staatssecretaris iets niet goed'', zegt voorzitter Maarten Post.

,,Wij willen vooral eenvoud en transparantie, het kan niet zo zijn dat straks alle zzp'ers last hebben van een maatregel om schijnzelfstandigheid te voorkomen, terwijl in feite maar een klein deel daar mee te maken heeft.'' ZZP Nederland zegt zelf ook zzp'ers en opdrachtgevers voor te gaan lichten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement