Volledig scherm
Staatsbosbeheer maakt zich zorgen over de veiligheid van boswachters, na twee incidenten in korte tijd. © ANP

Zorgen over veiligheid boswachters na twee zware mishandelingen

Staatsbosbeheer maakt zich zorgen over de veiligheid van boswachters. Zaterdag werd voor de tweede keer in korte tijd een boswachter mishandeld. 

Zaterdag liep een boswachter van Staatsbosbeheer een gebroken neus op in het recreatieschap IJsselmonde in Zuid-Holland. De situatie liep uit de hand toen hij samen met een collega enkele jongeren aansprak tijdens zijn boa-dienst. Zij maakten deel uit van een groep van 20 à 25 personen die met quad en scooters in een groot natuurgebied waren gegaan dat alleen voor wandelaars toegankelijk is. Daar hadden ze ook een groot kampvuur gemaakt.

Gebroken neus

Quote

Van onze boswach­ters blijf je af

Een deel van de groep zegde toe het vuur te gaan doven, maar enkele jongeren probeerden weg te komen. Toen de boswachters dat probeerden te verhinderen, werd één van hen twee keer hard op zijn hoofd geslagen. Daarbij is zijn neus gebroken. De politie was snel ter plaatse en kon twee verdachten aanhouden.

Dit is het tweede ernstige incident in korte tijd. Eind april liep een boswachter uit Oost-Brabant ook al een enkelbreuk op. Twee recreanten werden bij het uitschrijven van een bekeuring plotseling agressief en gingen de boswachter te lijf. Staatsbosbeheer vindt het volstrekt onacceptabel dat boswachters tijdens hun werk in de natuur zo bejegend worden: ,,Van onze boswachters blijf je af.''

Vorig jaar heeft Staatsbosbeheer ruim zeventig meldingen van agressie en geweld geregistreerd. In heel 2017 werd bij die incidenten twee keer geweld gebruikt, dit jaar is het al drie keer raak. 

Pepperspray

Volledig scherm
© Pieter van Vollenhoven wil dat boa's onder de politie gaan vallen.

In 2016 en 2017 zijn alle boa-boswachters van Staatsbosbeheer uitgerust met C2000-portofoons. Handboeien, wapenstok en pepperspray zijn ook bij justitie aangevraagd. In 2017 is alleen het gebruik van handboeien goedgekeurd. Op dit moment wordt uitbreiding met de wapenstok gerealiseerd. Daarnaast heeft Staatsbosbeheer – zeker gezien de recente incidenten - 'de uitdrukkelijke wens' om boa-boswachters ook uit te rusten met pepperspray.

Vorige maand waarschuwde de Stichting Maatschappij en Veiligheid al voor
de risico's die boa's lopen, doordat de buitengewoon opsporingsambtenaren te weinig bevoegdheden hebben. Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid Pieter van Vollenhoven zei in een interview met deze krant. ,,Als een groene boa op een plek terechtkomt waar drugsafval wordt gestort, kan die tegen de verkeerde mensen aan lopen. Alleen is dan toch maar alleen.''