Verpleeghuizen gaan wisselend om met het preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, blijkt uit de poll van FNV.
Volledig scherm
Verpleeghuizen gaan wisselend om met het preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, blijkt uit de poll van FNV. © ANP

Zorgpersoneel werkt nog steeds onbeschermd: FNV dringt aan op richtlijn

Zes op de tien medewerkers in verpleeghuizen en de thuiszorg werkt nog steeds zonder beschermingsmiddelen. Dat blijkt uit een steekproef van FNV Zorg & Welzijn onder 1357 zorgverleners. 

De vakbond maant minister Martin van Rijn vandaag om met spoed met een duidelijke richtlijn voor zorgpersoneel te komen.

Anderhalve week geleden beloofde Van Rijn dat het ministerie van VWS met een nieuwe richtlijn zou komen, waarin staat dat zorgpersoneel recht heeft op persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat moet voorkomen dat zorgmedewerkers geen beschermingsmiddelen mogen dragen van hun werkgever, omdat dat volgens de richtlijn van het RIVM niet nodig zou zijn.

Vogelvrij

Zolang de nieuwe richtlijn er nog niet is, is zorgpersoneel nog steeds vogelvrij op de werkvloer. De poll van de vakbond toont aan dat veel werkgevers hun medewerkers geen beschermingsmiddelen geven als ze daar om vragen.

Dat overkomt een op de drie medewerkers in ziekenhuizen. Daar gaat het vooral om verplegend personeel op afdelingen waar geen besmette patiënten liggen en het onmogelijk is 1,5 meter afstand te bewaren. ,,Ik maak hartecho’s’’, geeft een van hen aan. ,,Het gezicht van de patiënt is 50 centimeter van mijn gezicht af en ik moet ze in mijn gezicht laten blazen. Ik ben ondertussen al vaak in mijn gezicht gehoest.’’

Quote

Het gezicht van de patiënt is 50 centimeter van mijn gezicht af en ik moet ze in mijn gezicht laten blazen

Verpleger ziekenhuis

In de kraamzorg doet een op de zes medewerkers onbeschermd zijn of haar werk. Zij krijgen vaak pas een mondkapje als bij een cliënt die ze thuis bezoeken een verdenking van corona is. De Brancheorganisatie Geboortezorg zegt geen materiaal preventief beschikbaar te stellen zolang de nieuwe richtlijn er nog niet is.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong vindt het ‘ongehoord’ dat zorgpersoneel daardoor onnodig een besmetting met het coronavirus riskeert. Vandaag heeft ze overleg met Van Rijn. ,,Werkgevers verschuilen zich achter de nog steeds onduidelijke richtlijnen van het RIVM. Minister Van Rijn moet zijn toezegging voor een richtlijn die iedere zorgmedewerker veiligheid biedt, waarmaken. Elke verloren dag is er een teveel.’’

Dagelijks bestuurder FNV Kitty Jong.
Volledig scherm
Dagelijks bestuurder FNV Kitty Jong. © FNV / Liesbeth Dinnissen

Bekijk hieronder de playlist met video's over de coronacrisis.