Volledig scherm
© Thinkstock

Zorgpremies grote verzekeraars boven de 120 euro

De zorgpremie gaat volgend jaar minder omhoog dan de 10 euro per maand die het ministerie van Volksgezondheid in september voorspelde. Maar de grote verzekeraars komen wel boven de 120 euro uit. Wie goed zoekt kan ook een zorgverzekering voor zo'n 100 euro per maand afsluiten.

Maandag moeten alle verzekeraars hun premies voor 2019 bekend hebben gemaakt. Wie wil overstappen heeft tot eind dit jaar de tijd. Afgelopen jaar kozen 1,1 miljoen Nederlanders een andere zorgverzekeraar vanwege een betere prijs of betere voorwaarden.

De premie van de basisverzekering van zorgverzekeraar VGZ voor 2019 komt uit op 120,95 euro. Vergeleken met 2018 stijgt de maandpremie met € 4,75. De zorgverzekeraar zegt dat hij de premiestijging lager heeft weten te houden door onder andere het verlagen van de eigen bedrijfskosten met 7 procent. VGZ, met 2,1 miljoen leden, heeft onder de grote zorgverzekeraars de laagste premie. Bij CZ komt de premie uit op 124,80 euro. Bij Menzis betalen de verzekerden in 2019 122 euro. De premies van CZ en Menzis stijgen met respectievelijk 8,55 en 3 euro. 

Het gaat om de premies voor de basisverzekering, waarbij een eigen risico van geldt van 385 euro. CZ, Menzis en VGZ vormen samen drie van de vier grootste zorgverzekeraars. Ruim 9,5 mensen zijn bij een van de drie maatschappijen verzekerd. 

Korting

De premies zijn exclusief de collectiviteitskortingen via bijvoorbeeld werkgevers en vakbonden. En er zijn veel goedkopere basisverzekeringen te vinden, maar die vergoeden niet volledig als de verzekeraar geen contract heeft met de behandelaar. Of je kunt niet in ieder ziekenhuis terecht. Ook zijn er verzekeringen die alleen via internet zijn af te sluiten en alle communicatie via de website van de verzekeraar gaat. De premie is dan zo'n 20 euro per maand minder.