Verkopers en klanten van het bedrijf Ufogas op het Leidseplein. Amsterdam wil een einde maken aan de verkoop van lachgas op straat.
Volledig scherm
PREMIUM
Verkopers en klanten van het bedrijf Ufogas op het Leidseplein. Amsterdam wil een einde maken aan de verkoop van lachgas op straat. © ANP

Zorgstudent kon niet meer lopen na inhaleren lachgas: ‘Zijn toekomst weggegooid’

Tientallen jongeren hebben in de afgelopen twee jaar een gehele of gedeeltelijke dwarslaesie opgelopen door het gebruik van lachgas. Het zijn er zeker 64, maar waarschijnlijk nog meer. Verpleegkundige Wilma Koops behandelde één van hen, een student Zorg en Welzijn die door een tegenvaller op school verkeerde vrienden kreeg. ,,Die jongen heeft misschien wel zijn hele toekomst weggegooid.”

  1. Erwin praatte met Srebrenica-gangers over trauma’s: ‘Hij kreeg beeld van bebloede handen niet uit zijn hoofd’
    PREMIUM

    Erwin praatte met Srebrenica-gan­gers over trauma’s: ‘Hij kreeg beeld van bebloede handen niet uit zijn hoofd’

    Lafaards werden ze hier genoemd, de Dutchbatters die in 1995 bij het drama in Srebrenica waren. Ze keerden met trauma’s terug naar Nederland, waar ze tegen veel onbegrip opliepen. Erwin Kamp, geestelijk verzorger bij Defensie, praatte daarover lang en veel met teruggekeerde VN-soldaten. ,,Ze werden niet begrepen. Dat heeft tot een aantal zelfmoorden geleid, helaas.”