Zorgvakbond boos over plan om vaccinatiestatus vast te leggen: ‘Gevaarlijke ontwikkeling’
Zorgvakbond NU’91 is 'zeer onaangenaam verrast’ door het voornemen van demissionair minister Hugo de Jonge om de vaccinatiestatus van zorgpersoneel te laten registreren. ,,Zorgmedewerkers moeten niet anders behandeld worden dan andere Nederlanders. Zij hebben net zoveel recht op hun privacy.”
De Jonge onthulde dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie van het kabinet dat werkgevers in de zorg voortaan vast mogen leggen of personeel gevaccineerd is tegen corona of niet. Hij benadrukte dat het niet om een verplichting gaat: een werknemer hoeft die vraag niet te beantwoorden. ,,Dat kan de minister dan wel zeggen, maar dit is natuurlijk een situatie die we totaal niet willen", zegt Stella Salden, voorzitter van NU’91. ,,We hebben de afgelopen tijd heel duidelijk laten blijken dat het wat ons betreft niet zo kan zijn dat deze maatregel wordt genomen. En nu doet de minister het toch. Daar zijn we zeer onaangenaam door verrast.”
Volgens Salden heeft elke zorgmedewerker het recht om dit soort medische gegevens voor zichzelf te houden. ,,Die horen gewoon niet thuis bij de werkgever. Je weet niet wat de consequenties zijn voor de toekomst, voor de volgende infectieziekte. We vinden dit een gevaarlijke ontwikkeling.”
95 procent
Salden stelt dat de vaccinatiegraad onder zorgpersoneel ‘extreem hoog’ is, namelijk 95 procent. ,,We hebben ook heel erg ons best gedaan om dat te stimuleren. We vinden het niet kies dat vervolgens dit wordt geprobeerd om die laatste 5 procent ook voor elkaar te krijgen.”
NU'91 wil graag het gesprek aangaan met De Jonge. Of er nog andere acties worden ondernomen, weet Salden nog niet. ,,Dat zullen we met elkaar gaan overleggen.”
Werkgevers en OMT vóór
Een aantal werkgevers en werkgeversorganisaties in de zorg zijn juist wel voorstander van het vastleggen van de vaccinatiestatus van personeel. Ook het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert bij de corona-aanpak, sprak zich uit vóór een registratie. Brancheorganisatie ActiZ, waarbij zo’n vierhonderd zorginstellingen in de ouderenzorg zijn aangesloten, pleitte tegenover deze site voor het vastleggen van het aantal werknemers op een afdeling dat gevaccineerd is. ,,Niet op individueel niveau, maar per instelling of afdeling. Om veilige zorg te kunnen leveren, zou het enorm helpen om inzicht te hebben in de vaccinatiegraad.’’
Minister De Jonge zei tijdens de persconferentie dat er in de zorg een speciale verantwoordelijkheid geldt tegenover vaak kwetsbare patiënten. Daarom mag een werkgever rekening houden met wie wel en niet is gevaccineerd en daar bijvoorbeeld de roosters op aanpassen.
Coronapas
In andere sectoren mag de vaccinatiestatus niet worden geregistreerd, maar wel gevraagd. Werknemers hoeven dan geen antwoord te geven.
Het kabinet gaat bovendien ‘verkennen’ of werkgevers een coronatoegangsbewijs van hun werknemers kunnen vragen. Nu kan dat niet volgens de wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De Jonge denkt dat het voor veel werkgevers ‘heel praktisch’ kan zijn. Hij zegt eerst te verkennen of een toegangsbewijs voor werkplekken meerwaarde heeft, en zo ja hoe dat dan wordt ingevoerd.
,,Hierbij hebben we hetzelfde standpunt”, zegt NU’91-voorzitter Stella Salden. ,,Als het voor iedere werknemer in iedere sector in Nederland gaat gelden, prima. Maar als het weer een speciale maatregel voor de zorg is, dan zijn we erop tegen.”
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
Politie weet identiteit slachtoffer Apeldoorn, nadat foto van overleden vrouw werd getoond
De politie heeft de identiteit vastgesteld van de vrouw die donderdag aan de rand van het Paleispark van Het Loo bij Apeldoorn dood werd aangetroffen. Zij is afkomstig uit Apeldoorn. Meer details deelt de politie op dit moment nog niet.Wenum-Wiesel, Apeldoorn -
PREMIUM
Coronapas roept gemengde reacties op: ‘Niet gevaccineerd? Sorry, dan is dat heel jammer’
BREDA - Een einde aan de anderhalvemetersamenleving, maar zonder coronatoegangsbewijs wordt het verdraaid lastig om een café te bezoeken of een filmpje te pakken. Want onder die restrictie gaat de samenleving weer een stukje verder open. Wat vinden we daar eigenlijk van? -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Frank in quarantaine
Dat de coronapas er komt is ook een beetje een nederlaag
Frank Poorthuis schrijft dagelijks over het gezinsleven tijdens corona. Verslag van dag 549. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
ProRail start herstel door dassenburcht gestremd spoor Esch, mogelijk snel weer treinen
ProRail start vrijdagochtend met de herstelwerkzaamheden van het spoor bij het Brabantse Esch. Door een dassenburcht onder het spoor rijden er sinds dinsdag geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. Als ‘alles spoedig verloopt’ verwacht ProRail dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden. -
34
Zorgen om schermtijd jonge kinderen, slecht voor ontwikkeling
De schermtijd van jonge kinderen tot en met 6 jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm. Een kwart van de ouders van 0- en 1-jarigen geeft daarbij aan dat hun kind minstens twee uur per dag aan beeldschermen besteedt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid vrijdag na onderzoek.