Volledig scherm
Apothekers klagen dat de huidige medicijntekorten vooral komen door het massaal promoten van goedkopere varianten van geneesmiddelen vanuit zorgverzekeraars © Lenneke Lingmont

Zorgverzekeraars: Agressie tegen apothekers niet onze schuld

De agressie bij de balie van apotheken vanwege medicijntekorten komt niet doordat zorgverzekeraars allereerst goedkopere varianten van geneesmiddelen vergoeden. Dat de apothekers die suggestie wekken, is volgens koepel Zorgverzekeraars Nederland ‘onkies'.    

In het Gooi hield de helft van de veertig apotheken hun deuren vanmorgen gesloten uit protest tegen geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Zij zijn het zat om voortdurend aan boze klanten te moeten uitleggen waarom ze weer een ander doosje of helemaal geen medicijnen meekrijgen. Andere apothekers overwegen komende tijd dit voorbeeld te volgen.

Voorkeur

Quote

Apothekers hebben er juist baat bij het inkoopbe­leid van zorgverze­ke­raars steeds maar weer aan de kaak te stellen, omdat het hen in de portemon­nee raakt

Zorgverzekeraars Nederland

Honderdduizenden mensen worden jaarlijks, om financiële redenen, op een ander merk medicijn gezet. Dit zogeheten preferentiebeleid waardoor zorgverzekeraars bij voorkeur een goedkopere merkloze variant van hetzelfde medicijn vergoeden, leidt volgens de boze apothekers tot onveilige situaties en landelijke tekorten.

Zorgverzekeraars Nederland neemt vanmiddag afstand van deze beschuldiging. ,,Agressie tegen zorgverleners is volstrekt onaanvaardbaar. Maar die tekorten zijn een internationaal probleem, de oorzaak ligt buiten Nederland. De suggestie van de actievoerende apothekers dat tekorten komen door preferentiebeleid van zorgverzekeraars klopt niet. En om de agressie aan de balie te koppelen aan ons is ronduit onkies.’’

De koepel van verzekeraars kaatst zelfs de bal terug. ,,Apothekers hebben er juist baat bij het inkoopbeleid van zorgverzekeraars steeds maar weer aan de kaak te stellen, omdat het hen in de portemonnee raakt. Het is ingevoerd om prijzen van geneesmiddelen omlaag te krijgen en bonussen van fabrikanten voor apothekers tegen te gaan’’, aldus Zorgverzekeraars Nederland.

Afhankelijkheid

Momenteel wordt onderzocht of medicijnfabrikanten en groothandels grotere voorraden kunnen aanhouden om de tekorten aan te pakken. Een van de problemen is de grote afhankelijkheid van China en India voor de productie van geneesmiddelen. Als daar iets misgaat, dan zijn in Nederland de schappen leeg.

Minister Bruins (Medische zorg) heeft handelaren en fabrikanten al verplicht dreigende tekorten aan te geven bij een meldpunt. De zorginspectie kan dan eventueel toestemming verlenen om een vergelijkbaar medicijn uit het buitenland naar Nederland te halen. Verder zijn de boetes verhoogd voor medicijnenmakers die verwijtbare tekorten laten ontstaan.  

Volledig scherm
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) heeft fabrikanten al verplicht transparant te zijn over dreigende medicijntekorten © ANP