Volledig scherm
Zorgverzekeraars beleggen voor miljoenen in farmaceutische bedrijven © ANP

Zorgverzekeraars beleggen zelf in peperdure medicijnen

Zorgverzekeraars beleggen voor miljoenen in farmaceutische bedrijven die extreem hoge prijzen vragen voor hun medicijnen. Daarmee lijken ze in strijd te handelen met hun doelstelling om de zorgkosten laag te houden, schrijft de Volkskrant vandaag.

Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis belegden vorig jaar in Biogen, Vertex en Gilead, drie bedrijven die onlangs in opspraak raakten door de torenhoge prijzen die ze voor medicijnen vroegen zonder die te onderbouwen. VGZ zou enkele weken geleden zijn aandelen hebben verkocht na kritiek van het Zorginstituut.

Pervers

Quote

Dit is niet verkoop­baar, het is buitenge­woon pijnlijk en pervers

Toine Pieters

,,Dit is niet verkoopbaar, het is buitengewoon pijnlijk en pervers'', zegt hoogleraar geschiedenis van de farmacie Toine Pieters in de krant.

De zorgverzekeraars geven zelf aan dat ze zich ook zorgen maken over de hoge prijzen, maar dat ze als aandeelhouders wel invloed kunnen uitoefenen op het beleid van de farmaceuten. Bovendien brengt de noodzakelijke ontwikkeling van medicijnen volgens de verzekeraars ook veel goeds en drukt een goed beleggingsresultaat de zorgpremie.

Een woordvoerder van VGZ laat weten dat de hamvraag is: hoe kunnen wij een verzekerde recht in de ogen kijken wanneer wij beleggen in een bedrijf dat ervoor zorgt dat diezelfde verzekerde niet het medicijn krijgt dat hij nodig heeft? ,,Wij moeten de zorg betaalbaar en toegankelijk houden. Daarom voelden sommige beleggingen ongemakkelijk.'' Twee bedrijven, Gilead Sciences en Biogen, zijn inmiddels geschrapt uit de beleggingsportefeuille van VGZ.

  1. LIVE | Wilders en Rutte botsten hard: ‘Onpasselijk van zijn krokodillentranen’
    Slotdebat NOS

    LIVE | Wilders en Rutte botsten hard: ‘Onpasse­lijk van zijn krokodil­len­tra­nen’

    De aanslag in Utrecht werpt een flinke schaduw over het NOS slotdebat, aan de vooravond van de Provinciale Verkiezingen. Hoewel de dertien partijen al eerder eigen stellingen hebben ingebracht om over te debatteren, zal het vanavond ook nadrukkelijk gaan over het kabinetsoptreden en de omstandigheden van de aanslag gistermiddag, waarbij drie mensen omkwamen. Mis niks van het debat met ons liveblog.