Zwaar gehandicapte Niels-Jan bleek een genie

videoNiels-Jan (19) uit Veenendaal had volgens de artsen de verstandelijke vermogens van een baby. Niemand had in de gaten dat er een klein genie in hem schuilging.  In alle eenzaamheid leerde hij letters en woorden, met dank aan Sesamstraat. Zijn moeder ontdekte zijn begaafdheid pas twee jaar geleden. Nu doet hij mavo. ‘Ik wil bioloog worden.’

Hulpeloos als een baby in de box ligt Niels-Jan Verzijl (19) in zijn bed. Hij krijgt sondevoeding toegediend. Zelf eten kan hij niet. Af en toe legt hij zijn hoofd de andere kant op, veel meer beweegt er niet. Behalve als er weer een spasme door zijn lijf - klein gebleven door een groeistoornis - trekt.

Augusta (43), zijn moeder, staat aan de rand van het bed. Met haar linkerhand omklemt zij de rechterpols van Niels-Jan. Haar duim in zijn handpalm. Hun handen dansen over een kaart met daarop de letters van het alfabet. Letters worden woorden, woorden worden zinnen. Het is Niels-Jan die stuurt, moeder die hardop voorleest.

Tegen zijn bezoek, ook aan de bedrand: ,,Ik ben kapitaal blij dat ik met u kan praten. Bent u geïnteresseerd in mij?’’

  1. Verdwenen studente Tanja Groen (18) mogelijk in leeg graf gelegd, grote operatie op begraafplaats
    VIDEO

    Verdwenen studente Tanja Groen (18) mogelijk in leeg graf gelegd, grote operatie op begraaf­plaats

    Tanja Groen (18) is op de avond van haar verdwijning in 1993 mogelijk vermoord en in een al gedolven graf gelegd. Dat zegt Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, tegen deze nieuwssite. ,,Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, zei De Vries. Hij is aanwezig bij de opgraving op het kerkhof aan De Beente in Maastricht.