‘Zwaarste jongens’ krijgen speciale vleugel om ontsnappen onmogelijk te maken

videoIs dit de toekomstige leefomgeving van Ridouan Taghi? Of die van Omar L., wiens handlangers hem onlangs probeerden te bevrijden uit zijn cel in Zutphen? Sinds de reeks ontsnappingspogingen uit ‘gewone’ gevangenissen, zint minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) op maatregelen. Hij hoopt die te hebben gevonden met een speciale afdeling in Friesland.

In de PI Leeuwarden hoopt minister Dekker een antwoord te hebben gevonden op een type crimineel dat hem hoofdbrekens bezorgt: de zwaarste categorie.

Ook na hun veroordeling blijven bijvoorbeeld kopstukken van de Mocromaffia voor problemen zorgen. Handlangers zetten al in 2017 een plan op om Benaouf A. met een helikopter te bevrijden uit de bajes van Roermond. En in januari wilden vrienden van Omar L. zo’n kunstje in Zutphen herhalen door de gevangenisdeuren te lijf te gaan met een wig en slijptol.

Bovendien, weet Dekker, zetten de soms levenslang gestrafte criminelen hun ‘activiteiten’ gewoon voort. ,,Dat is onacceptabel.’’

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.