Zware onweersbuien en veel neerslag zorgen voor flinke overlast in hele land

Heel het land heeft te maken met flink wat overlast van hevige neerslag. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege stevige onweersbuien met mogelijk hagel en lokaal veel regen in korte tijd. Vooral in de regio rond Hilversum lijkt er veel overlast te zijn. Op Twitter zijn veel berichten te vinden over wateroverlast.

Het meteorologisch instituut gaf eerder vandaag al aan dat er binnen korte tijd twintig tot dertig millimeter regen kon vallen. Daar bleek geen woord aan gelogen; veel straten stonden binnen de kortste keren onder water. In Hilversum liep ook een deel van het kantoor van BNNVara vol water.

Op twee plekken in Brabant is de bliksem ingeslagen in woningen. De bewoners van een van de huizen waren niet thuis op het moment dat er brand uitbrak door de inslag. Zij zijn op vakantie. De schade in hun woning is groot.

Ook op de weg is het oppassen geblazen, zo waarschuwt de ANWB. Er staat inmiddels meer dan 500 kilometer file in het land. Via Burgernet waarschuwt de politie Hilversum voor weggedreven putdeksels. Ook worden automobilisten verzocht hun rijstijl aan te passen aan de extreme omstandigheden.

Het wordt droger

Er is gelukkig beter weer op komst. Morgen wisselen wolken en zon elkaar af, hoewel ook dan nog een enkele verdwaalde bui kan vallen. ,,Met een middagtemperatuur van 19 graden in de kop van Noord-Holland tot 21 in het zuidoosten van het land is het vrij fris zomerweer”, aldus meteoroloog Diana Woei van Weerplaza

Zondag blijft de matige noordelijke wind koele lucht met wolkenvelden aanvoeren. Het wordt zelfs nog iets frisser dan morgen met in het noorden hooguit 17 graden als maximumtemperatuur. In Limburg en het oosten van het land kan het kwik in de middag nog wel naar 20 of 21 graden stijgen.

Dreigende wolken boven Amsterdam gezien vanaf de snelweg A2 vanuit Utrecht.
Volledig scherm
Dreigende wolken boven Amsterdam gezien vanaf de snelweg A2 vanuit Utrecht. © ANP

Geleidelijk warmer

Volgende week blijft het nog aan de frisse kant. Wel blijft het in de eerste helft van de week droog, maar nog steeds trekken wolkenvelden van noord naar zuid over ons land. De zuidelijke provincies krijgen de meeste zonuren. Op woensdag beleven we overal in het land een warme dag met maxima van 21 tot 24 graden.

In de tweede helft van de week krijgen we meer warme dagen, maar wordt het wel wisselvallig met soms een paar buien.

 1. LIVE | Druk op Boris Johnson om adviseur te ontslaan neemt toe, Europese Centrale Bank verwacht forse economische krimp

  LIVE | Druk op Boris Johnson om adviseur te ontslaan neemt toe, Europese Centrale Bank verwacht forse economi­sche krimp

  Het wereldwijde dodental van het coronavirus is de 350.000 gepasseerd. Ruim 5,5 miljoen mensen zijn besmet (geweest) met het virus. De Britse premier Boris Johnson staat onder toenemende druk om zijn belangrijkste adviseur, Dominic Cummings, te ontslaan. De adviseur overtrad eind maart de coronaregels. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
 2. Traumaspecialist is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’
  PREMIUM

  Traumaspe­ci­a­list is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’

  Hij werkte onder hoogspanning in internationale conflictgebieden, maar heeft zijn werkterrein nu noodgedwongen naar Nederland verlegd. Want de coronacrisis drukt zwaar op artsen en verpleegkundigen, en Kaz de Jong leert hen daarmee om te gaan. Juist nu de maatschappij weer opstart is hij extra alert. ‘Dit is pas het eind van het begin’, zegt de trauma- en klinisch psycholoog van Artsen zonder Grenzen.