Zware windstoten zorgen voor problemen, boorlocatie weggespoeld

update/videoDe zware windstoten die over Nederland razen zorgen voor problemen. Zo is de voormalige NAM-locatie op Ameland door het hoogwater weggespoeld en vecht een strandtent tegen het opkomende water. Verder zijn honderden vluchten geannuleerd en dijkdoorgangen en sluizen afgesloten. Op dijken en bruggen moeten weggebruikers oppassen. 

Volledig scherm
Een auto van Wetterskip Fryslan op een dijk bij Lauwersoog. © ANP
Volledig scherm
Een vrouw trotseert de wind op een dijk in Lauwersoog. © ANP

Vooral in de kustprovincies en Flevoland is de wind krachtig tot hard met een windkracht 6 tot 7 en is kans op zware windstoten van 75 tot 80 kilometer per uur. Op de Wadden neemt de wind toe tot kracht 9. Daarbij is kans op zware windstoten tot ruim 100 kilometer per uur. Aan zee en op het IJsselmeer staat een stormachtige noordwestenwind. Of het echt tot een noordwesterstorm komt, is nog afwachten. ,,Daarvoor is minimaal tien minuten windkracht 9 nodig’’, verklaart weervrouw Inge Beukema van Weerplaza

Op het uiterste westelijke puntje van Ameland is strandtent The Sunset verwikkeld in een gevecht met het opkomende water. De vloedlijn rukt op richting het etablissement. Met shovels is geprobeerd een zandduin te creëren om het water tegen te houden. ,,Maar inmiddels kunnen die er niet meer bij, dus het is afwachten’’, zegt een medewerker ter plaatse. De medewerker verwacht niet dat The Sunset wordt verzwolgen door de golven.

Door het wegspoelen van de oude boorlocatie op Ameland is vervuilde grond in zee gespoeld, meldt de Leeuwarder Courant. ,,Het hele strand ruikt naar olie", zegt CDA-raadslid Jeroen de Jong. Hij maakte zich, net als vele andere eilanders, al langer zorgen over de oude boorlocatie, die al sinds de jaren zestig niet meer in bedrijf is. 

Volgens De Jong zit er barium in de grond, een zwaar metaal. En op het eiland gaat het verhaal dat er boorspoelsel in de grond zit, een met chemicaliën vermengde vloeistof die vrijkomt bij het boren naar gas. Dat zou op verantwoorde wijze afgevoerd moeten worden, maar is nu naar alle waarschijnlijkheid in zee gespoeld.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee heeft inmiddels Kamervragen gesteld over het weggespoelde platform. Hij wil weten waarom de locatie door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in al die jaren nooit fatsoenlijk is gesaneerd.

Dijkbewaking

Volledig scherm
Een bord staat onder water in de haven van Harlingen. De eerste storm van het jaar komt eraan. In combinatie met springtij leidt dat in de loop van de dag waarschijnlijk tot verhoogde waterstanden. © ANP

De zwaarste windstoot werd volgens Weeronline vanochtend vroeg gemeten op Vlieland. Daar haalde de wind uit naar 103 kilometer per uur. 

De noordelijke waterschappen hebben de dijkdoorgangen bij Delfzijl afgesloten en volledige dijkbewaking ingesteld. Ook Rijkswaterstaat heeft enkele sluizen afgesloten. Aan het begin van de middag bereikte het water het hoogste punt.

Door de harde wind in combinatie met springvloed bestond de vrees dat de inhoud van de containers die vorige week op de Noordzee van een schip afvielen de dijken zou beschadigen. Tot nu toe is er nog niet veel  containerafval aangespoeld. Alleen de dijk bij Lauwersoog lag vol met onder meer plastic tassen en piepschuim. ,,Bij elke harde wind spoelen plastic en piepschuim aan, maar het is niet schrikbarend. Dit is een fijne opsteker, zeker na alle grootse en meeslepende rommelplakkaten die we de afgelopen dagen opgeruimd hebben’', zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Fryslân.

Verkeer

Volledig scherm
Er wordt een flinke storm verwacht in Rotterdam. © ANP

Het KNMI heeft in het westen en de noordelijke helft van het land tussen 03.00 tot 19.00 uur code geel afgegeven. Rijkswaterstaat waarschuwt voor langere files. Oorzaak is niet zozeer de voorspelde harde wind, maar de buien die overtrekken. ,,Op dinsdagen is een spatje regen vaak voldoende om de files snel te doen groeien’’, stelt Rijkswaterstaat. ,,Er is dan al veel verkeer op de weg.’’

Ook waarschuwt Rijkswaterstaat weggebruikers. ,,Lege trucks en auto’s met aanhanger zijn kwetsbaar. We raden weggebruikers aan extra alert te zijn en de weer- en verkeersinformatie voor vertrek te raadplegen.’’

Geannuleerde vluchten

Luchthaven Schiphol heeft ruim 300 vluchten geannuleerd. Het merendeel daarvan betreft Europese vluchten, vooral van KLM. De start- en landingscapaciteit van Schiphol is kleiner dan gewoonlijk; er kan slechts één start- en landingsbaan worden gebruikt. 

Volledig scherm
© ANP Graphics