Volledig scherm
Een ooievaar. © ANP

Zwarte lijst huisdieren uitgesteld

De zogenoemde zwarte lijst van zoogdieren die mensen niet meer mogen houden, gaat toch niet per 1 januari 2014 gelden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wacht nog op een advies over de voorwaarden waaronder sommige dieren gehouden moeten worden. Ze streeft ernaar de zogeheten positieflijst een half jaar later, per 1 juli 2014, in te laten gaan, meldde ze maandag in de Tweede Kamer.

Van Carla Dik-Faber (ChristenUnie) mag de operatie 1 jaar worden uitgesteld. Dijksma en een groot deel van de Kamer voelen daar niks voor. Om te voorkomen dat dieren als de wasbeer als huisdier worden gehouden, vraagt de Kamer al 20 jaar om een lijst met dieren die wel thuis mogen worden gehouden.

PvdA, D66, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren (PvdD) zijn tevreden. 'Wij steunen deze lijst. Sommige dieren als walvis en ooievaar zijn gewoon niet geschikt om te houden', vindt Henk van Gerven (SP). Esther Ouwehand (PvdD) is blij met de lijst, maar daar mag nog wel een blik op worden geworpen vindt ze. 'Lama's, kamelen en rendieren zouden nu nog gehouden mogen worden. Dat lijkt ons vreemd.'

  1. Ethisch dilemma: mag je knutselen aan het dna van baby's?
    PREMIUM

    Ethisch dilemma: mag je knutselen aan het dna van baby's?

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: Hoe ver zijn we nog verwijderd van nare ziektes uit te schakelen in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?