Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Zwarte lijst moet voorkomen dat pedo gaat ‘clubhoppen’

Het wordt makkelijker om ontuchtplegers te weren bij verenigingen. Vrijwilligersorganisaties en sportbonden komen dit jaar met een gezamenlijke zwarte lijst.

Daarop staan niet alleen daders die tuchtrechtelijk zijn veroordeeld, maar ook vrijwilligers die door een bestuur zijn geschorst of verwijderd. Deze maatregelen moeten voorkomen dat pedo’s ongestoord kunnen ‘clubhoppen’.

De koepelorganisaties NOC*NSF (sportbonden) en de Vereniging NOV (vrijwilligersorganisaties) hebben nu afzonderlijke zwarte lijsten met daders van seksueel misbruik. Daarop staan alleen mensen die tuchtrechtelijk zijn veroordeeld door het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

Nagenoeg leeg

De lijsten zijn nagenoeg leeg, omdat verenigingen weinig meldingen doorsturen naar de tuchtrechter. Bij de Vereniging NOV staan drie ontuchtplegers geregistreerd, bij NOC*NSF ongeveer evenveel. ,,Er lopen natuurlijk meer van dit soort mensen rond, maar verenigingen lopen er niet mee te koop’’, zegt Ronald Hetem van de NOV. ,,Zo hou je het probleem in stand.’’

Veel zaken worden door besturen met een interne sanctie ‘opgelost’. Andere verenigingen kunnen niet controleren of een nieuwe begeleider of trainer een zedenverleden heeft. Iemand die na een ordemaatregel is weggestuurd, kan daardoor moeiteloos elders met jeugd aan de slag.

In het nieuwe systeem is dat verleden tijd. Dan worden ook mensen met een strafrechtelijke veroordeling of interne sanctie centraal geregistreerd. ,,We willen dat iemand die van het verenigingsbestuur een gebiedsverbod krijgt of geschorst is omdat nog een onderzoek loopt, ook op de zwarte lijst komt’’, zegt Geert Slot van NOC*NSF.

Niet switchen

Ook worden de zwarte lijsten van de twee koepels samengevoegd, zodat pedoseksuelen niet kunnen switchen tussen vrijwilligersorganisaties en sportclubs. NOC*NSF en NOV hadden dat vorig jaar al rond, de Autoriteit Persoonsgegevens was akkoord, maar door de nieuwe privacywet moet de procedure nu opnieuw. De organisaties willen in de zomer een vergunning aanvragen voor het nieuwe registratiesysteem.

De ontuchtzaak van de Rotterdamse atletiektrainer Jerry M., die bij verschillende clubs meisjes misbruikte, legt de tekortkomingen van het huidige systeem bloot. Slot: ,,De zaak heeft ons opnieuw duidelijk gemaakt dat seksueel misbruik in de sport te vaak voorkomt. En opnieuw bleek dat zo’n situatie te lang kon doorgaan zonder dat dit effectief werd aangepakt.’’