'Zwarte Piet-demonstrant door politie mishandeld'

UpdateDe politie heeft zaterdag vier mensen aangehouden die tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht ongeoorloofd zouden hebben gedemonstreerd. Omstanders menen dat de demonstranten onevenredig hard aangepakt werden. Op Youtube is een filmpje gepubliceerd van het incident.

Een woordvoerster van de politie wilde niets kwijt over de aard van het protest. Volgens bronnen op internet hadden zij de leus 'Zwarte Piet is racisme' op hun T-shirt staan.

De politie had de twee mannen en de twee vrouwen zaterdagochtend al gewaarschuwd. Toen agenten ze later op de dag opnieuw tegenkwamen en zij 'nog steeds een platform zochten voor hun mening', is het viertal gearresteerd.

Onevenredig hard aangepakt
Omstanders menen dat de demonstranten onevenredig hard aangepakt werden. Op Youtube is een filmpje gepubliceerd van het incident. De uploader vraagt zich af waarom deze mensen weg moesten. 'Ze waren toch op de openbare weg en zij verstoorden niemand.'

Recht van vrije meningsuiting
De actievoerder zou op rustige toon hebben gevraagd: 'Waarom moet ik weg, wat heb ik gedaan? Ik heb toch het recht van vrije meningsuiting?' Volgens ooggetuigen werd de demonstrant op de grond geduwd door de politie en begon de agent klappen uit te delen zonder dat de actievoerder zich verzette.