Volledig scherm
© anp

Zwarte Piet kan borst natmaken: nieuw offensief

De tegenstanders van Zwarte Piet maken zich, na de verloren rechtszaak bij de Raad van State vorig jaar, op voor een nieuw, nog groter offensief tegen de knecht van Sinterklaas. Ze kondigen voor dit jaar nieuwe juridische stappen aan, acties en demonstraties in onder andere Meppel; daar komt de nationale intocht.

De tegenstanders, verenigd in de groep 'Kick Out Zwarte Piet', roepen medestanders op om op 1 juli, de dag van de afschaffing van de slavernij, massaal aangifte tegen Zwarte Piet te doen bij de politie. Ook bundelen ze, vertelt woordvoerder Jerry Afriyie, hun krachten om rechtszaken bij de civiele rechter aan te spannen tegen comités, bedrijven en media die de omstreden figuur nog inzetten. ,,Nederland blijkt een koppig land dus als er rechterlijke uitspraken nodig zijn om Zwarte Piet écht uit te bannen, dan gaan we daarvoor strijden.''  

De organisatie van de intocht in Meppel geeft aan niet af te willen zien van Zwarte Piet, maar wel nieuwe figuren toe te voegen. Volgens Afriyie is dat niet voldoende. ,,Ik begrijp niet dat mensen denken dat ze Zwarte Piet na alle debatten nog kunnen handhaven.''  

Vorig jaar werd hield dezelfde groep in Gouda, waar toen de intocht was, ook een demonstratie. Er werden zo'n negentig mensen gearresteerd. Dat de zaak is geseponeerd, bewijst volgens Afriyie dat er niks mis met het protest was.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?