Zwarte Piet.
Volledig scherm
Zwarte Piet. © ap

Zwarte Piet-voorstanders zaterdag naar Malieveld

Op het Malieveld in Den Haag vindt zaterdag een demonstratie plaats voor behoud van Zwarte Piet en tegen de Verenigde Naties. De 16-jarige Mandy Roos uit Den Haag heeft via Facebook een oproep gedaan om aan de betoging mee te doen, het liefst verkleed als Zwarte Piet.

Een vrouw laat een tatoeage van Zwarte Piet zetten.
Volledig scherm
Een vrouw laat een tatoeage van Zwarte Piet zetten. © anp
De Facebookpagina van Zwarte Piet is Racisme.
Volledig scherm
De Facebookpagina van Zwarte Piet is Racisme. © ANP
De pro-Sinterklaasfeest Facebookpagina van Pietitie.
Volledig scherm
De pro-Sinterklaasfeest Facebookpagina van Pietitie. © ANP

Den Haag heeft toestemming voor de demonstratie gegeven, zei een woordvoerster van de gemeente woensdag. De bijeenkomst begint naar verwachting rond 13.00 uur.

1 miljoen likes
Ruim 2000 mensen hebben de Facebook-pagina geliked. Dat is nog fors minder dan de Facebook-pagina Pietitie: 'tegen de afschaffing van het Sinterklaasfeest'. De snelstgroeiende Nederlandse Facebookpagina ooit haalde een dag na oprichting al de 1 miljoen likes. De belangrijkste Facebook-pagina tegen Zwarte Piet, Zwarte Piet is Racisme, heeft 7500 likes.

'Ik hoop dat de VN inzien dat Zwarte Piet toch iets meer betekent voor ons dan dat ze denken', zei Roos tegen de regionale zender Omroep West. De VN doen onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is. Het hoofd van de VN-werkgroep die hiermee bezig is, Verene Shepherd, zei dinsdag al dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen. Ze begrijpt niet waarom Nederlanders niet inzien dat 'dit een terugkeer naar de slavernij' is.

Over het vermeende racisme achter het fenomeen Zwarte Piet ontstond in de afgelopen dagen veel ophef. 'Zwarte Piet is geen racisme en moet blijven!', aldus Roos, die het initiatief voor de demonstratie heeft genomen. Volgens haar komen er ook mensen met een instrument zodat ze sinterklaasliedjes kunnen spelen en zingen.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?