Volledig scherm
Zwarte Piet. © ap

Zwarte Piet-voorstanders zaterdag naar Malieveld

Op het Malieveld in Den Haag vindt zaterdag een demonstratie plaats voor behoud van Zwarte Piet en tegen de Verenigde Naties. De 16-jarige Mandy Roos uit Den Haag heeft via Facebook een oproep gedaan om aan de betoging mee te doen, het liefst verkleed als Zwarte Piet.

Volledig scherm
Een vrouw laat een tatoeage van Zwarte Piet zetten. © anp
Volledig scherm
De Facebookpagina van Zwarte Piet is Racisme. © ANP
Volledig scherm
De pro-Sinterklaasfeest Facebookpagina van Pietitie. © ANP

Den Haag heeft toestemming voor de demonstratie gegeven, zei een woordvoerster van de gemeente woensdag. De bijeenkomst begint naar verwachting rond 13.00 uur.

1 miljoen likes
Ruim 2000 mensen hebben de Facebook-pagina geliked. Dat is nog fors minder dan de Facebook-pagina Pietitie: 'tegen de afschaffing van het Sinterklaasfeest'. De snelstgroeiende Nederlandse Facebookpagina ooit haalde een dag na oprichting al de 1 miljoen likes. De belangrijkste Facebook-pagina tegen Zwarte Piet, Zwarte Piet is Racisme, heeft 7500 likes.

'Ik hoop dat de VN inzien dat Zwarte Piet toch iets meer betekent voor ons dan dat ze denken', zei Roos tegen de regionale zender Omroep West. De VN doen onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is. Het hoofd van de VN-werkgroep die hiermee bezig is, Verene Shepherd, zei dinsdag al dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen. Ze begrijpt niet waarom Nederlanders niet inzien dat 'dit een terugkeer naar de slavernij' is.

Over het vermeende racisme achter het fenomeen Zwarte Piet ontstond in de afgelopen dagen veel ophef. 'Zwarte Piet is geen racisme en moet blijven!', aldus Roos, die het initiatief voor de demonstratie heeft genomen. Volgens haar komen er ook mensen met een instrument zodat ze sinterklaasliedjes kunnen spelen en zingen.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’