Volledig scherm
De Sinterklaasintocht vorig jaar in Amsterdam © anp

Zwarte Pieten bewapend bij intocht Sinterklaas

Sinterklaas krijgt tijdens de Nationale Intocht komende zaterdag in Gouda speciale undercover-pieten mee. Het gaat om agenten van speciale aanhoudingseenheden die vermomd als Zwarte Piet Sinterklaas moeten beveiligen. De politieagenten worden bewapend, maar wel zo onopvallend mogelijk.

De maatregel is een gevolg van de felle zwartepietendiscussie van de afgelopen tijd, verklaren bronnen binnen de politie. Er wordt sterk rekening gehouden met een botsing tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. In Gouda komt zowel de groep 'Pro Zwarte Piet' als de groep 'Kick Out Zwarte Piet' bijeen. De zorg van de politie ligt bij de 50.000 toeschouwers die worden verwacht, onder wie uiteraard een enorme hoeveelheid kinderen.  

Omdat de undercover-agenten moeten opgaan in het gewone gevolg van Sinterklaas, ontkomen zij er overigens niet aan te worden geschminkt. Waarschijnlijk donker van kleur, omdat de acht nieuwe stroopwafel- en kaaspieten juist de aandacht moeten trekken en de agenten zo anoniem mogelijk worden gehouden. 'De kinderen mogen niets merken van onze inzet, want het moet een feest voor hen blijven', zegt een ingewijde. De gemeente Gouda wil geen commentaar geven over de beveiliging tijdens de intocht, behalve dat zij 'passende maatregelen' neemt.  

Undercover-pieten
Na het opmaken van een heuse veiligheidsanalyse over de intocht, kwam het plan voor undercover-pieten uit de koker. Het is onduidelijk of er bij eerdere intochten ook gebruik is gemaakt van pietenagenten. Daarnaast worden 'enkele tientallen' dienders in uniform ingezet.  

Uit een grote peiling van het AD in samenwerking met CNV Onderwijs onder 4000 leraren blijkt verder dat Zwarte Piet op scholen nog fier overeind staat. Maar 2,2 procent van de scholen is van plan het feest aan te passen. Zo'n 90 procent van het onderwijspersoneel bestempelt de discussie als 'onzin' of 'een beetje onzin'.

Lees ook in de digitale editie van het AD: Meeste scholen passen sintviering niet aan