Volledig scherm
© afp

Zwarte zaterdag: tot vijf uur extra reistijd

Vakantiegangers op weg naar hun vakantiebestemming in het zuiden van Frankrijk en Spanje hebben op deze zwarte zaterdag te maken met vertragingen tot wel vijf uur. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. 

Het was te verwachten op de drukste verkeersdag van het jaar: monsterfiles. Vanochtend vroeg stonden er al lange files op de A6/A7/A9 van Lyon-Orange tot aan de Spaanse grens, de A71 en de A75 door het centraal Massief en de A10 Parijs-Tours-Bordeaux richting Spaanse grens. De zon was nog niet op voordat de eerste files er stonden, meldde de ANWB vanochtend vroeg. 

In totaal stond er aan het begin van de middag 700 kilometer file en dat alleen al in Frankrijk. Vorig jaar was dat op deze dag in augustus 857 kilometer. Inmiddels lopen volgens de verkeersdienst van de ANWB de vertragingen ietsjes terug, maar nog altijd kan de extra reistijd oplopen tot dik drie uur.

Niet alleen in Frankrijk is het bijzonder druk op de weg, ook in Duitsland zijn veel toeristen op veel plekken terechtgekomen in een file. Zoals op de smalle A8 München-Salzburg, de weg die sowieso garant staat voor vertragingen. In het noorden is het vooral langzaam rijden op de A1 en A7 op, de files zijn daar vooral bij Bremen, Hamburg en Lübeck.

Ook in Oostenrijk moeten vakantiegangers geduld hebben: op de A10 van Salzburg naar Villach stond op het hoogtepunt een file van ruim een uur. Ook op de Fernpass B179 is het langzaam rijden. De wachttijd op de A11 naar Slovenië voor de Karawankentunnel bedraagt ongeveer één uur.

In Zwitserland stond er op het hoogtepunt één uur vertraging bij de Gotthardtunnel naar het zuiden. In noordelijke richting was dit twee uur. 

Automobilisten in Italië ontkwamen ook niet aan de nodige vertraging. Vooral druk is het op de A14 naar de Adriatische kust. Vertragingen zijn er verder op de A4 van Turijn naar Triest in de Friuli en op de A22 Verona-Bolzano richting Oostenrijk, aldus de ANWB. 

  1. Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij
de aanleg van zonneparken
    PREMIUM

    Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij de aanleg van zonnepar­ken

    Natuur- en milieuorganisaties scharen zich achter een plan van de sector om zonneparken natuurvriendelijker te maken. Opmerkelijk, omdat zij fel gekant waren tegen grootschalige zonneparken op het platteland. Paddenpoeltjes en bijenkasten tussen de panelen voorkomen echter niet dat de snel oprukkende velden vol blikkerende panelen ons landschap verder aantasten, stelt Rijksadviseur voor het Landschap Berno Strootman.