Wat kun je verwachten op weg naar het zuiden?
Klik op de icoontjes op de kaart voor meer informatie

Zwarte zaterdag wordt vandaag nóg erger

Stakende boeren, bosbranden en als klap op de vuurpijl de vertragingen in Calais. Alles wijst erop dat de Zwarte Zaterdag van vandaag extra zwart wordt. Ondanks alle waarschuwingen gaan ruim één miljoen Nederlanders de komende uren de weg op.

Quote

Je ontkomt echt niet aan vertraging vandaag

Erwin de Hart, ANWB

De boodschap van de ANWB is elk jaar hetzelfde: mijd op Zwarte Zaterdag de (Franse) snelwegen. Toch kiezen ook dit jaar ruim één miljoen Nederlanders ervoor om deze dag richting het zuiden te vertrekken of juist terug te gaan naar huis. Waarom? ,,Hoe sneller de vakantie kan beginnen, hoe beter. File staat er toch wel,'' zegt ruim de helft van de mensen die vroeg vertrekken. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar AllSecur. Erwin de Hart van de ANWB waarschuwt deze vakantiegangers alvast. ,,Je ontkomt echt niet aan vertraging vandaag. De files staan in beide richtingen, dat vergeten mensen vaak, dus ook de mensen die naar huis gaan staan vast."

Volgens De Hart is het moeilijk om voorspellingen te doen over het aantal files en de plekken waar de files precies zullen staan. De enige zekerheid is dat de reis veel langer duurt dan normaal. ,,Reken minimaal op 3 tot 4 uur extra reistijd, dat geldt voor heel Europa. Voor de tunnels in de Alpenlanden staan lange wachtrijen.

Omrijden
In Frankrijk is de Route du Soleil natuurlijk heel druk, die moet je zo veel mogelijk vermijden. Omrijden kan via de A20 en A75 via Orléans, maar ook daar kun je waarschijnlijk niet doorrijden. Hoe Zwarte Zaterdag precies verloopt, is heel moeilijk te voorspellen. Afgelopen jaar stond er ruim 900 kilometer file, dat kan dit jaar zomaar weer gebeuren."

De Hart heeft nog een aantal tips voor de mensen die de strijd met de files toch aangaan. ,,De grootste drukte is van 06.00 tot 13.00 uur. Vertrek pas ná die tijd. In Frankrijk is in de zomermaanden de verkeersinformatie op 107.7 FM in het Engels, handig voor de meest actuele informatie. En neem natuurlijk voldoende eten en drinken mee, mocht je toch in een lange file terecht komen."

Volledig scherm
© Flos Vingerhoets

Tablet

Quote

Reken minimaal op 3 tot 4 uur extra reistijd

Erwin de Hart, ANWB

Het onderzoek van AllSecur laat ook zien dat de tablet voor gezinnen met kinderen onmisbaar is. 40 procent van de ouders geeft aan de tablet te gebruiken om de rust op de achterbank te bewaren. 'Ouderwetse' oplossingen als zingen (6 procent) en lezen (4 procent) zijn volgens de ondervraagde ouders nauwelijks meer geschikt als tijdverdrijf voor de kinderen.

Boeren
Of het drukker wordt dan vorig jaar ligt voor een groot deel in de handen van de Franse en Belgische boeren. De afgelopen weken ontregelden hun wegversperringen het autoverkeer op enkele belangrijke (toeristische) knooppunten, waaronder de Route du Soleil. ,,Er is nog niets bekend over eventuele acties van boeren tijdens Zwarte Zaterdag," zegt De Hart. ,,Maar voor het laatste nieuws kunnen reizigers het beste op Twitter ANWB Europa volgen. Daarmee houden wij automobilisten van minuut tot minuut op de hoogte van alle files en andere ontwikkelingen, bijvoorbeeld de stakingen van de boeren en de situatie bij de Kanaaltunnel."

Vakantiegangers staan al vroeg in de file

Vakantiegangers staan deze zwarte zaterdag in het buitenland al vroeg in de file. De vertragingen op met name de wegen in Frankrijk en Duitsland waren om 06.45 uur al lang, meldde de ANWB.

Met name op de A7 van Lyon naar Orange was het tussen Lyon en Vienne om 06.00 uur al druk; mensen liepen daar toen anderhalf uur vertraging op. Bij de Mont Blanctunnel naar Italië was tegen 07.00 uur de wachttijd een uur. De wachttijd voor de Gotthardtunnel op de Zwitserse A2 was op de vroege zaterdagochtend ook al opgelopen tot drie kwartier.

In Oostenrijk moesten duizenden automobilisten aansluiten in de file voor de Karawankentunnel (A11) naar Slovenië. De ANWB adviseert automobilisten zaterdag pas na 13.00 uur met de auto door Frankrijk te reizen, of de reis uit te stellen tot een andere dag.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement