Volledig scherm
© ANP XTRA

Zwartspaarders biechten miljard euro spaargeld op

Belastingplichtigen met zwart vermogen in het buitenland hebben dit jaar al voor circa 1 miljard opgebiecht. Een woordvoerder van de Belastingdienst heeft een bericht van Trouw hierover vandaag bevestigd. In totaal hebben circa 2000 'inkeerders' zich gemeld, circa 10 maal zoveel als een jaar terug. Gemiddeld ging het om een half miljoen per geval. Dit levert de schatkist zo'n 150 miljoen op.

Spaarders kunnen door de inkeerregeling hun zwart geld aangeven bij de fiscus. Ze hoeven dan geen boete te betalen. Als de Belastingdienst er zelf achter komt dat ze geld in het buitenland hebben staan, volgt er wel een boete. Mogelijk speelt het opheffen van het bankgeheim in Luxemburg een rol bij de toename in aangiftes.

De Belastingdienst verwacht dat de forse toestroom van zwartspaarders aanhoudt. 'Tot een week geleden hebben 2000 inkeerders zich bij ons gemeld, met een gemiddeld vermogen van 500.000 euro', aldus de Belastingdienst. Het aantal spijtoptanten ligt daarmee tien keer zo hoog als een jaar geleden.